Jan Plestenjak v Areni: Slovenijo bi morali imeti radi

V tokratni Areni je na temo nastopa Svetlane Ražnatović – Cece na ptujskem kurentovanju spregovoril tudi priljubljeni slovenski glasbenik Jan Plestenjak

“Jaz sem ustvarjalec in imam veliko spoštovanje do vseh, ki ustvarjajo glasbo. Vem, koliko emocije in ljubezni je treba dati v to in seveda tukaj ne ocenjujem slogov ali pa jezikov,” je odgovoril na vprašanje voditelja, ali se mu zdi izbira Cece za tovrstno odprtje primerna izbira.

Kot pravi Plestenjak, konkretnega primera ne pozna.

“Če je privat organizator, se meni zdi popolnoma prav, da izbere, kogar hoče, saj smo na trgu,” je povedal. Dodal je, da na splošno meni, da če so organizatorji občine ali javni zavodi in se dogodek financira iz davkoplačevalskega denarja, mora vsak razmisliti, ali je to prav.

“Meni bi se zdelo zelo narobe z nekim zakonom govoriti ljudem, kaj morajo in kaj ne. V bistvu bi se mi celo zdelo izpod časti,” je dejal.

Plestenjak: Tovrstna izbira je velikokrat beg pred samim seboj

Komentiral je tudi dejstvo, da veliko mladih slovenskih glasbenikov glasbo ustvarja v tujem jeziku – hrvaškem ali angleškem.

Plestenjak meni, da je velikokrat tovrstna izbira beg pred samim seboj oziroma pred lastno nesposobnostjo. Kljub vsemu Plestenjak meni, da imajo Slovenci radi slovensko glasbo. Sam v času turneje v letu in pol proda 150.000 vstopnic, pravi. 

Prepričan je, da bi morali imeti radi Slovenijo, saj živimo v mirni in varni deželi, slovenski jezik pa je po njegovem mnenju krasen.

Izpostavil je tudi fenomen, kako Slovenci drugače dojemajo balkansko glasbo. Kot pravi, ima denimo sam rad trubače, saj je bil tudi njegov pokojni oče Srb.

“Ampak, če pridejo trubači v Ljubljano, je to etno. Če pa pride harmonika, je to kmetija. Zame je to tudi etno. Samo ta odnos spremenimo in bomo vsi srečni,” je prepričan Plestenjak. 

vir Foto: Promocijsko gradivo

Ne spreglejte…

Ceca, kurentovanje in slovensko samospoštovanje

Približuje se kurentovanje, slovensko simbolno preganjanje zime. Gre za ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času.

Pred nekaj dnevi sem na Twitterju zasledil, da bo srbska pevka Svetlana Ražnatovič Ceca gostovala na Ptuju in imela celo otvoritveni koncert kurentovanja.

Nisem mogel verjeti.

Tako nizkega spoštovanja Slovenije in njene kulture pa res nisem pričakoval. Kurentovanje je namreč verjetno največji dogodek etno izročila v Sloveniji!… več tukaj.

By A.K.

Komentar: