Janez Janša: Analiza evropskih volitev in potreba po spremembah v Evropi

Janez Janša [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Janez Janša: Analiza evropskih volitev in potreba po spremembah v Evropi

Álvaro Peñas, urednik revije Deliberatio.eu in mednarodni analitik, je v maju objavil prvi intervju z Janezom Janšo, voditeljem slovenske opozicije in nekdanjim predsednikom vlade. Peñas, ki sodeluje z različnimi evropskimi mediji, je z Janšo vzpostavil dobre odnose leta 2021, ko ga je prvič intervjuval in prevedel njegovo knjigo “Vstali in obstali” v španščino. Kljub dolgotrajnemu sodelovanju sta se osebno srečala šele pred kratkim v Ljubljani na sedežu Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša, znan po svoji jasni govorici in trdnih stališčih, je v tem intervjuju delil svoje poglede na rezultate evropskih volitev, vlogo Evropske ljudske stranke (EPP) in nujnost sprememb v Evropi.

Janez Janša je znan po svoji jasnosti in trdnih stališčih, ki izhajajo iz njegovih življenjskih izkušenj. Kot politik, ki se je uprl jugoslovanski vladi, trpel preganjanje pod komunističnim režimom in kasneje postal obrambni minister ter poveljnik slovenske vojske med osamosvojitveno vojno leta 1991, je Janša prizemljen politik z globokim razumevanjem sveta okoli sebe.

Ocena evropskih volitev

V intervjuju z Peñasom, ki je potekal 20. junija, sta razpravljala o rezultatih evropskih volitev, vlogi Evropske ljudske stranke (EPP) in potrebi po spremembah v Evropi. Janša je poudaril, da je prišlo do spremembe smeri v Evropi: “Jasno je, da je v Evropi prišlo do spremembe smeri in da je prišel čas, da ustavimo katastrofalne politike, kot sta zeleni prehod ali migracija. Vprašanje je, ali je dovolj moči, da spremenimo, kar je bilo storjeno. Seveda po tej poti ni mogoče nadaljevati. Treba ga je obrniti.”

Vloga EPP in koalicije Von der Leyen

Glede na načrte Ursule von der Leyen, da ponovi koalicijo s socialisti, Janša meni, da bi bilo to kontraproduktivno za EPP. “Za nas je jasno: pred volitvami smo rekli, da ne bomo podprli iste koalicije kot v prejšnji fazi. Težava je v tem, da je EPP ni bila dovolj trdna in je levici omogočila, da je pridobila ugoden položaj, s katerega nam je povedala, kaj lahko in česa ne moremo storiti. Mislim, da je bila to napaka.”

Janša opozarja, da so razmere po volitvah bolj zapletene, kot so se zdele sprva: “Številke so omejene in zelo verjetno je, da bo prišlo do pomembnih sprememb v Svetu, ker bodo volitve v Franciji in Avstriji; in na Nizozemskem je bila oblikovana nova vlada. Ne bo tako kot v prejšnji fazi, ko so socialisti in liberalci imeli četrtino Sveta. Zato je pomembno, da Evropski parlament odraža te razmere, to spremembo. EPP je za to temeljnega pomena. Poleg tega smo zdaj močnejši in številni bolj levičarski poslanci Evropskega parlamenta v naših vrstah niso bili izvoljeni.”

Notranje spremembe v EPP

EPP ni več ista kot pred petimi leti. Janša poudarja, da so bili izvoljeni novi podpredsedniki, ki so glasovali proti Ursuli von der Leyen. “Pred kratkim smo glasovali za izvolitev novih podpredsednikov in vsi, ki smo na kongresu EPP glasovali proti Ursuli von der Leyen, smo bili izvoljeni. Manfred Weber je že dejal, da EPP ne bo dovolila liberalnim in levičarskim poražencem, da nam povedo, s kom lahko govorimo.”

Janša izraža zaskrbljenost glede pomanjkanja konkretnih predlogov po volitvah. “Največja napaka, ki je bila storjena po volitvah, je, da niso bili podani nobeni predlogi; Vsi zavzemajo položaje. Na srečanju EPP sem predlagal, da se pripravi program v 10 točkah o glavnih evropskih vprašanjih in da bi nato videli, s kom lahko oblikujemo koalicijo, vendar to nikogar ne skrbi. Enako lahko rečem za srečanje evropskih predsednikov vlad: edina, ki je želela predložiti predloge, je bila Giorgia Meloni. To je slabo sporočilo za Evropejce, ker namesto predlogov zmagovalci in poraženci volitev zavzemajo stališča – še toliko bolj v času, ko je Evropa v tako občutljivem položaju.”

Kdaj se bo politična igra končala?

Janša upa, da se bo politična igra končala na prihodnjih zasedanjih Sveta. “Upam, da bomo na zasedanju Sveta začeli govoriti o vprašanjih, ki so pomembna za Evropejce, kljub verjetnemu predsedovanju Evropskega sveta Antóniu Costi.”

Socialna demokracija je izginila

Janša verjame, da je socialna demokracija v Evropi izginila in jo je nadomestila radikalna levica: “Socialna demokracija je v Evropi izginila. Kar imamo, je radikalna levica, ker je kulturni marksizem prevzel tisto, kar je bila ‘normalna’ levica med hladno vojno. Celotna evropska levica je takšna, morda z izjemo Danske. Težava je v tem, da smo slepi – nekateri še vedno smo – dvajset let.”

Kandidatura Kaje Kallas

Janša podpira kandidaturo Kaje Kallas za visoko predstavnico EU za zunanjo politiko, saj meni, da je zaradi svojih izkušenj in zgodovine dobra izbira: “Mislim, da je to dobra odločitev. Njena družina je v komunizmu veliko trpela in bila izgnana v Sibirijo, ona pa ve, kaj mislimo, ko govorimo o tranziciji. Vendar je bila na volitvah poražena, tako kot Macron. V zmagovalnem taborišču ni liberalnega voditelja.”

Izguba podpore stranki Ciudadanos

Janša se dotakne tudi vprašanja španske stranke Ciudadanos, ki je povezala z Macronom, vendar izgubila vso svojo zastopanost. “Da, slabe rezultate so imeli tudi v Nemčiji. Kljub temu pa bodo zunanje odnose, voditeljico Nata ali Christine Lagarde prepričali, da ostanejo na čelu Evropske centralne banke.”

Položaj Ursule von der Leyen

Janša meni, da je položaj Ursule von der Leyen bolj zapleten kot pred petimi leti. “Njegov položaj je bolj zapleten kot pred petimi leti z zavezništvom med EPP in levico, zlasti na tajnem glasovanju v Evropskem parlamentu, kjer še zdaleč nima primerne večine. Celo znotraj EPP smo nekateri glasovali proti, mnogi drugi pa so se vzdržali.”

Janša opozarja, da velike države od Lizbonske pogodbe dalje ne želijo močnih osebnosti v predsedstvu Komisije. “Po mojem mnenju si velike države od Lizbonske pogodbe ne želijo močnih osebnosti v predsedstvu Komisije, da bi prevladovale nad njo. Torej, če Ursula ne bo izvoljena, bodo izbrali drugo osebo, kot je ona, ki bo vodila Komisijo. Časi, ko so bili potrebni izkušeni kandidati in nekdanji predsedniki vlad, so že zdavnaj minili.”

Vojna v Ukrajini in geopolitične spremembe

Janša opozarja na pomembnost sodobnega orožja za Ukrajino: “Ukrajina potrebuje sodobno orožje. Če bi jih dostavili poleti 2022, bi bila vojna končana. Šest mesecev je bilo veliko priložnosti in borili smo se, da bi jim dali orožje.” Kritičen je do preračunljivega interesa Zahoda. Slednji je povzročil trpljenje Ukrajine, medtem ko je Rusija izgubljala svojo moč. “Po mojem mnenju je bila to strategija, preračunljiv interes, v katerem bo seveda trpela Ukrajina, vendar bo Rusija izgubila svojo moč.”

Intervju z Janezom Janšo razkriva njegov pogled na aktualne politične razmere v Evropi in potrebo po spremembah v smeri konzervativnih vrednot. Njegove bogate izkušnje in politična kariera mu dajejo edinstveno perspektivo na izzive, s katerimi se sooča Evropa danes. Janša ostaja zvest svojim prepričanjem in si prizadeva za močno in enotno Evropo, ki bo sposobna premagati prihodnje izzive.

[Vir: The European Conservative]; Portal24;

Foto: Portal24/Edvard Kadič