Janez Janša glede obiska Jourove pri Acettu: Kaj skrivajo? (video)

Janez Janša in Milan Zver [Foto: Zajem zaslona/FB]

Janez Janša glede obiska Jourove pri Acettu: Kaj skrivajo? (video)

Vodstvo Slovenske demokratske stranke (SDS) je izrazilo prepričanje, da je lansko odpravo zadržanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija) s strani Ustavnega sodišča povzročil vpliv podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, ki se je med svojim dvodnevnim obiskom v Sloveniji sestala s predsednikom sodišča Matejem Accettom.

Na novinarski konferenci sta predsednik SDS Janez Janša in evropski poslanec Milan Zver predstavila prizadevanja za pridobitev dokumentov od Evropske komisije, ki bi lahko razjasnili naravo obiska Jourove. Po njunih navedbah je Jourova obiskala Slovenijo v času, ko je bila novela zakona zadržana, in SDS verjame v vzročno-posledično povezavo med njenim obiskom in kasnejšo odločitvijo sodišča, da zadržanje odpravi.

Zver je poročal o težavah pri pridobivanju teh dokumentov, kljub temu, da gre za informacije javnega značaja, in o tem, da so dokumente prejeli komaj po posredovanju evropske varuhinje človekovih pravic. Dokumenti so bili nato delno “počrnjeni”, iz katerih ni mogoče razbrati vseh podrobnosti o srečanju Jourove in Accetta. Omenjene “počrnjene” dele dokumentacije v SDS interpretirajo kot dokaz o vplivu Jourove na odločitev sodišča.

Ob tem sta Janša in Zver kritizirala Jourovo, ki je zadržanje označila novele kot kontroverzno. Poudarila sta, da komentiranje odločitev ustavnih sodišč ni v okviru njenih nalog. Izpostavila sta tudi, da je obisk podpredsednice Evropske komisije predstavljal nedopustno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije in politizacijo zakonodajnega procesa.

Jourova je po srečanju z Accettom poudarila, da nista govorila o ustavnem presojanju novele, saj bi bilo to v nasprotju z njenimi načeli neodvisnosti sodišč. Dodala je, da razmislek o EU medijski zakonodaji izvira iz dogajanja na področju medijev v Sloveniji, vključno s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije in razmerami na RTV Slovenija v času tretje Janševe vlade.

Kdo je Věra Jourová, podpredsednica evropske komisije?

Věra Jourová je najbolj znana češka političarka na ravni Evropske unije (EU), ki se že vrsto let ukvarja s politiko, tako v EU kot na Češkem. Je članica stranke Andreja Babiša (češkega premierja). Rojena je 18. avgusta 1964 v komunistični Češkoslovaški, v mestu Třebíč (zdaj na Češkem). Je članica politične skupine »ANO 2011«, katere predsednik je bil Andrej Babiš, nekdanji češki premier (in nekoč tudi član češke Komunistične partije)… več tukaj.

Romana Tomc Jourovi postavlja ključna vprašanja glede medijske svobode

Romana Tomc Jourovi postavlja ključna vprašanja glede medijske svobode svojo globoko zaskrbljenost glede stanja svobode medijev v Sloveniji. V pismu sprašuje po ukrepih, ki jih je napovedala pri pripravi medijske zakonodaje ter izraža svoje skrbi glede političnih posegov v delovanje javnega medija RTV… več tukaj.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova na dvodnevnem obisku v Sloveniji

Vera Jourova podpredsednica Evropske komisije nadaljuje dvodnevni delovni obisk v Sloveniji. V razpravi o neodvisnih medijih kot braniku pred dezinformacijami. Jourova je ob tem poudarila pomen profesionalnih medijev ustreznega odzivanja na rusko propagando. Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova se je sredo sestala s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accettom… več tukaj.

Zver vložil pritožbo zaradi pomanjkanja transparentnosti v Evropski komisiji

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes pri evropski varuhinji človekovih pravic vložil uradno pritožbo zoper Evropsko komisijo, in sicer zaradi dolgotrajnega pomanjkanja transparentnosti in dostopa do ključnih dokumentov. Po devetih mesecih izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja Evropska komisija še vedno ni zagotovila potrebnih informacij v zvezi z misijo podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji marca 2023, ki pokriva prav področje transparentnosti v Evropski komisiji… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona/FB; Portal24; [Vir: MMC RTV SLO]