Janez Janša napoveduje propad vlade in pomembne spremembe

Marsikaterega starostnika pred zimo pesti veliko skrbi. Življenje v revščini je za številne prebivalce naše države postalo vsakdanja realnost. A aktualna politična dogajanja so nedvomno pretresla tudi širšo javnost, saj je nedavno prišla na dan novica, da časnik Delo pripravlja anketo Mediane, ki napoveduje popoln kolaps priljubljenosti Roberta Goloba in padec podpore njegovi stranki.

Na to dramatično situacijo se je odzval tudi Vodja Slovenske demokratske stranke, Janez Janša. Janša je svoje mnenje delil na omrežju X. Po Janševih besedah gre za dogodke, kakršnim v našem političnem prostoru nismo bili priča v zadnjih 35 letih. Primerjal jih je s prizorom iz znamenitega filma “Der Untergang” (Propad). Janša je ob tem napovedal propad vladajoče politične garniture.

Janša meni, da so “centri moči”, ki ne skrivajo več svojega obstoja, v veliki nervozi in iščejo zamenjavo za predsednika vlade Roberta Goloba. Po njegovem mnenju želijo s tem podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza.

Konflikti med NSi in Gibanjem Svoboda

V nadaljevanju svojega komentarja Janša izpostavlja tudi vlogo vodstev koalicijskih strank SD in Levice. Dotakne se tudi konfliktov med Svobodo in Novo Slovenijo, ki so dodatno zaostrili razmere. Njegov poudarek je na ključnem političnem cilju te vlade, in sicer na ustavnih spremembah, ki bi omogočile imenovanje sodnikov brez javnosti, spremenile volilni sistem ter uvedle možnost selektivnega odločanja na Ustavnem sodišču.

Glede na zgodovinsko ozadje pa Janša opozarja, da centrom moči ni uspelo doseči 2/3 večine za svoje želene spremembe v ustavi že od leta 2000. Združena SLS-SKD je takrat tranzicijski levici omogočila spremembo ustave za preprečitev uvedbe večinskega sistema. Tokrat pa je situacija drugačna, saj solo akcija GS pri odstavljanju kadrov NSi ogroža ta ključni cilj.

Janša zaključuje s trditvijo, da lahko le Nova Slovenija za nekaj časa podaljša politično življenje PV Golobu, če ne odstopi od podpore spornim ustavnim spremembam. Nervoza centrov moči je velika. Bojijo se namreč predčasnih volitev in kaotičnega stanja v naslednjih tednih in mesecih, ki bi lahko oviralo potrebne reforme in obnovo po avgustovski ujmi.

Poleg tega Janša opozarja na možno uporabo težke artilerije (represije) s strani centrov moči ter zlorabo državnih organov in medijev proti SDS in drugim, ki niso pod njihovim nadzorom. Zaradi nestabilnega zunanjega okolja pa poudarja, da je nujno potrebna strateška stabilizacija notranjih razmer.

Janša zaključuje, da je edina demokratična pot do rešitve čimprejšnje volitve v Državni zbor ter oblikovanje močne in operativne vlade, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči. Poudarja tudi potrebo po združevanju moči za Slovenijo brez izključevanja, saj meni, da je zamujenega že veliko.

Že nekaj dni se #MSM trudijo s pripravo javnosti na šok, ki ga prinaša jutrišnja anketa Mediane v Delu. Kaj podobnega se v zadnjih 35 letih še nikoli ni dogajalo. V zraku je politični #DerUntergang formalno vladajoče garniture. Centri moči, katerih obstoj se niti ne skriva več, v veliki nervozi iščejo zamenjavo za PV Goloba. S tem hočejo podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza. Vodstvi koalicijskih strank SD in Levice pri tem aktivno sodelujeta. Zamera, jeza in bes osrednjega centra moči je še narasel po zadnjem konfliktu med Svobodo in Novo Slovenijo. S tem je namreč ogrožen njihov ključni politični cilj tega mandata: Ustavne spremembe, s katerimi želijo cementirati imenovanje sodnikov brez javnosti, spremeniti volilni sistem po volji tranzicijske levice ter uvesti možnost selektivnega odločanja na Ustavnem sodišču. 

Vse od leta 2000, ko je združena SLS-SKD omogočila tranzicijski levici spremembo ustave za preprečitev uvedbe večinskega sistema, neizvoljeni centri moči niso uspeli zagotoviti 2/3 večine v državni zbor za željene spremembe po svoji meri. Tokrat je zaradi kolaboracije NSi kazalo odlično, vendar solo akcija GS pri odstavljanju kadrov NSi sedaj ta ključni cilj ogroža. Pogojno lahko za nekaj časa le #NSi podaljša politično življenje PV Golobu in sicer s tem, da ne odstopi od podpore spornim ustavnim spremembam. Nervoza neizvoljenih centrov moči je toliko večja, ker se zaradi kaotičnega stanja med poslanci Gibanja Svoboda zamenjava PV Goloba lahko tudi sfiži in do predčasnih volitev tako lahko pride prej, preden bodo nanje pripravljeni. V naslednjih tednih in mesecih lahko tako pričakujemo vse prej kot stabilno okolje za potrebne reforme in obnovo po avgustovski ujmi. Poleg tega se bo težka artilerija (represija) centrov moči z že preizkušenimi metodami zlorabe državnih organov in #MSM na vse načine lotevala SDS  ter tistih redkih medijev (Nova24TV, Demokracija …), ki jih ne obvladujejo. Ker je tudi zunanje okolje bolj nestabilno kot kadarkoli po naši osamosvojitvi in to z močnim trendom poslabševanja, bo čas pred nami nevaren. Slovenija tudi zato nujno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer.

Edina demokratična pot do te rešitve so čimprejšnje volitve v Državni zbor ter nato oblikovanje močne in operativne vlade, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči. Zaenkrat zgolj Slovenska demokratska stranka razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega Strateškega sveta SDS in ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost. Za volitve in po njih pa bo treba pritegniti tudi mnoge, ki so se doslej kljub nesporni sposobnosti in moralni integriteti izogibali delu za skupno dobro v okviru izvršilne oblasti. Zamujenega je namreč veliko in skrajni čas je za formulo združevanja moči za Slovenijo brez izključevanja.

Janez Janša

vir

Foto: STA/montaža_Demokracija

Portal24