Janković napovedal spremembe odloka o krajinskem parku Tivoli Rožnik in Šišenski hrib

Zoran Janković [Foto: zajem zaslona]

Janković napovedal spremembe odloka o krajinskem parku Tivoli Rožnik in Šišenski hrib

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal pomembne spremembe odloka o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki bodo olajšale pridobitev dovoljenj za prireditve, poroča Delo. Po novem bodo štiri lokacije v parku izvzete iz obveznosti pridobivanja soglasja zavoda za varstvo narave za organizacijo javnih prireditev. Te lokacije so območje Rožnika, sankališče ob bazenu v Tivoliju, območje pri Jakopičevem drevoredu in lesen oder pred MGLC.

Po poročanju Dela so se za to odločitev na magistratu odločili zaradi nerazumnega ravnanja zavoda za varstvo narave pri izdaji dovoljenj za prireditve. “Zavod za varstvo narave je pri dveh prireditvah ravnal popolnoma nerazumljivo in organizatorjem ni izdal dovoljenja,” je pojasnil Janković. Poudaril je primer sindikalne zabave na Rožniku, kjer so študentje zaradi zavlačevanja z izdajo dovoljenja morali odpovedati prireditev. “Študentje so na zavodu soglasje zavračali toliko časa, da so jim soglasje izdali na dan, ko je prireditev že potekala,” je dejal župan.

Janković je tudi izpostavil pomembnost DM teka za ženske in Festivala športa, ki vsako leto potekata na sankališču v Tivoliju in privabita tisoče udeležencev. “Na območju sankališča je vsako leto organiziran DM tek za ženske, kjer je bilo letos kar 13.000 udeleženk,” je dejal.

Magnificov koncert

Glede prihajajočega koncerta Magnifica v Tivoliju, ki je predviden konec avgusta, je Janković pojasnil, da bo mestni svet o spremembah odloka odločal ne glede na to, ali bo zavod za varstvo narave izdal soglasje za koncert ali ne. “Zavod za varstvo narave trenutno znova obravnava pobudo za koncert Magnifica, ki bo konec avgusta in za katerega so prodali že več kot 13.000 vstopnic,” je pojasnil Janković, ki meni, da je utemeljitev zavoda nerazumljiva.

Zavod za varstvo narave trenutno znova obravnava pobudo za koncert Magnifica, ki bo konec avgusta in za katerega so prodali že več kot 13.000 vstopnic. Utemeljitev zavoda je bila zame nerazumljiva in vesel sem, da je profesor Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta, napisal popolnoma drugačno mnenje glede ‘gomoljščice’. Tako bodo o spremembi odloka mestni svetniki odločali ne glede na to, ali bo zavod za varstvo narave [za koncert Magnifica, op. a.] že izdal soglasje ali ne.

Zoran Jankovič

H gradivu za obravnavo bodo svetnikom priložili tudi zemljevid celotnega krajinskega parka, kjer bodo označene lokacije, kjer bodo dovoljene javne prireditve. Janković je izpostavil še eno pomembno prireditev: “Na južnem delu Jakopičevega drevoreda imajo vsako leto taborniki sprejem novih članov, tam je policija s konji in gasilci.”

Po besedah Jankovića je namen sprememb odloka zagotoviti, da bo Tivoli živahen in dostopen za različne prireditve. “Tivoli mora živeti,” je zaključil Janković. Po poročanju Dela bo o spremembah odloka odločal mestni svet na prihodnji seji.

Še ena stvar je, ki me je spodbudila, da bom te spremembe predlagal mestnemu svetu. Na južnem delu Jakopičevega drevoreda imajo vsako leto taborniki sprejem novih članov, tam je policija s konji in gasilci. In ker ne želim, da nekdo tam arbitrarno odloča, smo te lokacije izločili iz odloka in določili, da se štiri lokacije lahko uporabljajo tudi za te namene. Namen sprememb odloka je, da mora Tivoli živeti.

Zoran Jankovič

[Vir: Delo]; Portal24; Foto: Zajem zaslona