Janković zoper sodelavce ne bo zahteval sankcij. Preiskovalci NPU so na območju Ljubljane izvedli sedem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Osumljenih je pet oseb, eno so preiskovalci pridržali. Neuradno naj bi preiskave potekale v podjetju Energetika Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da zaenkrat proti svojim sodelavcem ne bo zahteval sankcij.

Ljubljanski župan Zoran Janković je za 24UR ZVEČER povedal, da o preiskavah ve samo to, kar je prebral v medijih.

“Govoril sem z Grozdetovo in Lozejem, oba sta moja tesna sodelavca in odlična direktorja. Policija je opravila svojo nalogo. Grozdetova mi je povedala, da so bili preiskovalci korektni. Prepričan sem v pravilnost postopka. Gre za evropski razpis. Govorimo o plinsko-parni enoti, kjer smo imeli dve ponudbi, izbrali smo cenejšo. Smo tri mesece pred zaključkom del. Ne vem, zakaj so prišli, jim pa prepuščam delo, da ga opravijo, kot znajo.”  

Zoran Janković

Janković je še dejal, da so preiskovalcem predali vse zahtevane dokumente. Zoper sodelavce ne bo zahteval nobenih sankcij, “samo zato, ker jih je obiskala policija”.  

Spomnimo:

Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je osumljenih pet oseb, dve za izvršitev kaznivega dejanja, tri pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju. Eno osumljeno osebo so preiskovalci pridržali, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Preiskave trenutno potekajo še na štirih lokacijah.

Osumljeni naj bi sodelovali pri javnem naročilu, na podlagi katerega so sklenili pogodbo med slovenskim javnim podjetjem in tujo družbo za 118 milijonov evrov. Pri tem naj bi osumljeni zlorabili svoj položaj in se obogatili za 3,5 milijona evrov. Del tega, vsaj 650.000, so si po ugotovitvah policistov že izplačali. 

Necenzurirano poroča, da gre za sporno naročilo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Od grške družbe Mytilineos Holdings jo je kupilo javno podjetje Energetika Ljubljana. Med osumljenimi so po poročanju portala direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, tehnični direktor Marko Agrež, direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde in srbski poslovnež Petar Komljenović. Pri preiskavah sodeluje 35 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Vir: 24UR

Foto: Zajem zaslona 24UR