Jankovićeva lista in Gibanje Svoboda podpisali koalicijski sporazum

Jankovićeva lista in Gibanje Svoboda podpisali koalicijski sporazum

Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda sta podpisala koalicijski sporazum, ki vsebuje šest projektov. Med slednjimi so sogradnje nove avtobusne in železniške postaje, nove mestne negovalne bolnišnice in NUK2 ter obnova SNG Drama.

Samo Logar, vodja svetniške skupine Gibanja Svoboda je dejal, da sporazum vsebuje 14 členov. V členih so opisani vsebina in način sodelovanja ter usklajevanja med svetniškima skupinama.

“Vsebina se naslanja na naše volilne programe, iz njih pa smo izluščili nekaj ključnih projektov,” je povedal Logar. Svetniška skupina Gibanje Svoboda želi v Ljubljani nadaljevati začete projekte, hkrati pa uvesti nekaj novih, predvsem na področju razvoja zelene Ljubljane in energetike.

Med mestnimi projekti je vodja svetniške skupine Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin naštel gradnjo kanala C0 in zaključek projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, gradnjo sežigalnice, prenovo osrednje tržnice, prenovo Baragovega semenišča, gradnjo Parka varne mobilnosti in gradnjo Četrtnega centra Jarše.

Med drugimi mestnimi projekti so tudi gradnje nove stanovanjske soseske ob Povšetovi ulici, zavetišča za brezdomce in južne izpostave Gasilske brigade Ljubljana. V koalicijski sporazum so zapisali še projekta spodbujanja pozelenitve strešnih površin in samooskrbe z električno energijo ter povečanje števila neprofitnih stanovanj. Navedli so tudi energetsko izrabo Ljubljanice in vzpostavitev krožne plovne poti po njej.

Med projekte mestno-državnega pomena pa so uvrstili še digitalizacijo vlaganja kandidatnih list za lokalne volitve in gradnjo nove športne infrastrukture, med drugim kopališči Ilirija in Vevče, Športni park ŽAK in športno-rekreacijski park za Bežigradom.

Logar je prepričan, da bo sodelovanje v mestnem svetu z Listo Zorana Jankovića “obrodilo sadove v korist razvoja Ljubljane in vseh meščank in meščanov”.

Čerin je dejal, da ni bilo težko priti do soglasja, saj imajo sorodne poglede na razvoj mesta in države ter sorodno ideološko usmerjenost, Logar pa je dodal, da vsebina sporazuma temelji na spoštovanju, svobodi in odgovornosti.

Janković poudaril gradnjo kanala CO in sežigalnice

Ljubljanski župan Zoran Janković je zadovoljen, da so se s svetniško skupino Gibanje Svoboda “našli na področju stanovanjske gradnje”. Poudaril je, da gre za stanovanja za mlade in starejše. V tem mandatu bodo zgradili in predali v uporabo 2000 stanovanj. Med vsemi projekti je župan navedel gradnjo kanala C0 in sežigalnice.

Janković je dodal, da je Logar drugi novi podžupan, poleg Boštjana Koritnika.

“Gre za pomlajevanje ekipe, ki bo lahko to mestno občino vodila dolgo časa v prizadevanju za izboljšanje kakovosti življenja za vse naše meščanke in meščane,” je povedal in pojasnil, da vseh nalog podžupanom še niso razdelili, saj je njihov prvi cilj, da spoznajo svoje sodelavce.

Podžupanske naloge v Ljubljani bodo poleg Logarja in Koritnika opravljali še Tjaša Ficko, Aleš Čerin, Janez Koželj in Dejan Crnek. Koželj se bo sicer med mandatom poslovil s te funkcije, zamenjal pa ga bo arhitekt in mestni svetnik Rok Žnidaršič.

Janković in Logar sta sicer odgovarjala tudi na vprašanje o tem, kako bodo glede zdravstva sodelovali, saj župan podpira direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič, medtem ko minister za zdravje iz kvote Gibanja Svoboda Danijel Bešič Loredan meni, da je za razmere kriva tudi ona.

Janković je poudaril, da je Poplas Susič izjemna direktorica, Loredan pa ima po njegovih besedah pravico uvesti notranji nadzor. Logar je odgovoril, da si župan in minister močno prizadevata za rešitev razmer, v mestnem odboru Gibanja Svoboda Ljubljana pa to podpirajo.

Vir: MMC Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Janković Loredanu: ZD Ljubljana in direktorico pusti pri miru

Ljubljanski župan Zoran Janković je zdravstvenega ministra Danijela Bešič Loredana opozoril, naj pusti ZD Ljubljana in direktorico pri miru. 

“Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je izdal sklep o začetku izrednega upravnega nadzora v Zdravstvenem domu Ljubljana, prav tako smo začeli izredni upravni nadzor v zdravstvenem zavodu Multimedicus. Ko bo nadzor zaključen, bomo videli, kaj se dogaja, in bomo ukrepali. Stanje spremljamo, podatki so jasni, po 15. januarju pa bomo videli, kaj se je zgodilo,” je danes povedal minister za zdravje Danijel Bešiču Loredan… več tukaj.