Janša: Posnetki ne odražajo dejanskega stanja v Trenti

ByA.K.

17. novembra, 2023 ,
Janez Janša pred ruševino v Trenti [Foto: Janez Janša X]

Janša: Posnetki ne odražajo dejanskega stanja v Trenti

V objavi, ki ga je na omrežju X (prej Twitter) objavil Janez Janša, predsednik stranke SDS in bivši premier, se je kritično odzval na medijsko poročanje o Tonderjevem posestvu v Trenti. Osrednji slovenski medijski akterji (označeni kot #MSM, angl. main stream media)) namreč vztrajno prikazujejo slike tega posestva iz časov, ko je bilo že popolna ruševina. Janša opozarja, da pri teh slikah in posnetkih gledalec ne vidi podatkov o datumu njihovega nastanka. Posnetki namreč ne odražajo dejanskega stanja nepremičnine, ki naj bi merila 15.000 kvadratnih metrov v času prodaje in pred njo. Janša trdi, da so takšni posnetki uporabljeni v propagandne namene.

Poleg tega zavrača tudi trditve o ceni nakupa in prodaje posestva. Posestvo ni bilo kupljeno leta 1992 za 15.000 evrov in nato prodano leta 2005 za 130.000 evrov, temveč je bilo prvotno kupljeno za 45.000 nemških mark in nato prodano za ceno, ki naj bi bila ustrezna za tisti čas in okolje. Hkrati omenja primer prodaje druge nepremičnine s strani državnega sklada, ki naj bi bila prodana po bistveno višji ceni v istem obdobju.

Janša tudi omenja preiskavo, ki sta jo izvajala sodišče in tožilec, ter kritizira njuno taktiko, ki po njegovem mnenju vodi v zapravljanje časa. Trdi, da sta naročala vedno nove cenitve in zavlačevala postopek, pri čemer tožilec še naprej pelje zadevo proti zastaranju. V zapisu Janša spomni tudi na primer Patrije, ki je bil podobno zastaran, in izpostavlja, da se obtožbe počasi odmikajo od dejstev. Janša meni, da se primeri, kot je ta, ne bi smeli vleči desetletja in da bi jih normalno sodišče moralo končati v enem letu.

Na koncu svojega odziva Janez Janša izrazi prepričanje, da potek zadeve ne kaže na ustrezno delovanje pravosodja in da se politično instrumentira, pri čemer se tožilstvo, sodstvo in medije uporablja v politične namene.

Foto: Janez Janša X