Japonska bonitetna agencija potrdila visoko bonitetno oceno Slovenije

ByA.K.

21. februarja, 2024 , , , ,
Banka Slovenije vhod [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Japonska bonitetna agencija potrdila visoko bonitetno oceno Slovenije

Japonska bonitetna agencija (JCR) je danes objavila, da je Sloveniji ponovno podelila visoko bonitetno oceno AA- s stabilnimi obeti. Ta ocena odraža močno gospodarsko pozicijo države, njeno odpornost na zunanje šoke ter koristi članstva v Evropski uniji in območju evra.

JCR visoko oceno utemeljuje z dobrimi gospodarskimi temelji Slovenije, ki podpirajo razvoj, in s sposobnostjo države, da se učinkovito spopada z zunanjimi šoki. Kljub temu v agenciji opozarjajo na sorazmerno visok delež javnega dolga glede na bruto domači proizvod (BDP), kar ostaja izziv.

V luči globalnih izzivov, kot so pandemija COVID-19, naravne nesreče in inflacija, agencija verjame, da bo slovenska vlada nadaljevala z modro fiskalno politiko. Opažajo, da je Slovenija po zgodovinskem porastu dolga na 79,6 odstotka BDP v letu 2020 zaradi pandemije uspela dolg zmanjšati nazaj k trendu zmanjševanja, pri čemer je konec leta 2023 dolg ocenjen na približno 70 odstotka BDP.

Poleg tega JCR napoveduje, da bo gospodarska rast Slovenije v letih 2024 in 2025 presegla dva odstotka, kot pozitiven dejavnik pa izpostavlja tudi povečanje likvidnostnih rezerv državnega proračuna. Ta napoved ponuja optimističen pogled na ekonomsko prihodnost Slovenije in potrjuje zaupanje v njene gospodarske politike.

[Vir: Gov.si]; Foto: Portal24/Edvard Kadič