Japonska: S plaže odstranili skrivnostno kovinsko kroglo

ByAna Koren

24. februarja, 2023

Japonska: S plaže odstranili skrivnostno kovinsko kroglo

Po poročanju lokalnih medijev so kovinsko kroglo, ki jo je naplavilo na plažo na Japonskem odstranili. Naplavina je zmedla domačine in sprožila široka ugibanja.

Lokalni uradniki v Hamamatsuju so povedali, da bo krogla “nekaj časa” shranjena, nato pa “zavržena”. Mnogi se medtem sprašujejo, zakaj japonski uradniki niso jasno povedali, kaj je to.

Zanimanje za predmet, imenovan “Godzilino jajce”, “privezna boja” in “iz vesolja” se je začelo v začetku tega tedna, po tem ko je lokalna policija obvestila policijo, da je na obali opazila nenavaden predmet.

Na teren je bila napotena Policija in celo proti-bombna ekipa. Oblasti so območje zaprle in opravile rentgenske preglede, ki niso razkrili veliko. Potrdili so, da je predmet varen, nato je bil odstranjen.

Odzivi

“Mislim, da so bili vsi v mestu Hamamatsu zaskrbljeni in radovedni, za kaj gre, vendar mi je odleglo, da je dela konec,” je za japonske medije povedal lokalni uradnik.

Mnogi so na družbenih omrežjih tudi spraševali, zakaj japonski uradniki niso pojasnili, za kaj gre. Drugi so izrazili zadrego zaradi celotne epizode.

“Ne morem verjeti, da uradniki iz države, obdane z oceanom, ne prepoznajo boje z žogo,” se je glasil en tvit.

“OMG! To je jeklena boja za privez ljudi. Sram me je, da sem Japonec,” je rekel drugi.

Lokalni gradbeni urad Hamamatsu je dejal, da “meni, da gre za bojo, izdelano v tujini”.

Profesor Mark Inall, oceanograf pri Škotskem združenju za pomorsko znanost, je dejal, da je takoj vedel, kaj je ”skrivnostna naplavina”.

“Je zelo prepoznaven,” je povedal za BBC. “Uporabljamo (ju) za ohranjanje instrumentov, ki lebdijo v oceanu.” Pogosto jih naplavi na obalo Škotske, je dodal.

Profesor Inall je dejal, da je bil presenečen, da kovinske krogle niso identificirali hitreje. Dejal je, da ni nujno, da bi širša javnost vedela, kaj je to.

“Lahko bi ga zamenjali za mino iz 2. svetovne vojne … toda iz teh bi štrlele konice,” je dejal.

Dodal je, da lahko predmeti lebdijo v oceanu desetletja, izgubijo lahko svoje oznake ter zarjavijo, ko jih naplavi na obalo. Profesor Inall je dejal, da se boje lahko osvobodijo s svojega sidrišča bodisi v močni nevihti ali če jih potegne veliko ribiško plovilo.

Odziv Japonskih oblasti

Odziv japonskih oblasti na kovinsko kroglo je bil tako nenavaden kot predmet sam.

Skrivnostno žogo je naplavilo sredi povečanega občutka nervoze.

Prejšnji teden so japonski mediji razpravljali o posledicah nedavne raketne dejavnosti Severne Koreje.

V soboto je medcelinska manevrirna raketa (ICBM) pristala v japonskih teritorialnih vodah. Severna Koreja je v ponedeljek izstrelila dve balistični raketi v Japonsko morje. ZDA so pred tem izvedle skupne vaje z vzhodnoazijskimi zaveznicami.

Obstaja tudi vprašanje kitajskih vohunskih balonov. V sredo so se japonski in kitajski uradniki prvič po štirih letih v Tokiu sestali glede varnosti. Japonska je pri tem izrazila zaskrbljenost zaradi nadzornih balonov.

Prejšnji teden je tamkajšnja vlada izjavila, da so vsaj trije neznani leteči predmeti, ki so jih med letoma 2019 in 2021 opazili nad njenim ozemeljskim nebom,  ”zelo verjetno” kitajski.

Peking je zanikal obtožbe o vohunjenju in Tokio pozval, naj neha slediti zgledu Washingtona pri pretiravanju s kitajskimi grožnjami. Glede na ta napet potek geopolitičnih dogodkov in zaznanih groženj njenih sosed je naval špekulacij na Japonskem razumljiv.

“Glede na nedavne dogodke … lahko razumem, da obstaja zanimanje za neznani plavajoči predmet,” je dejal profesor Inall.

Vir Foto: zajem zaslona