Japonska vlada je danes sporočila, da bo 27. septembra organizirala državni pogreb nekdanjega premierja Šinza Abeja

Protestniki na ulicah in družbenih omrežjih pa pravijo, da država slovesnosti ne bi smela financirati.

Tiskovni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno je na tiskovni konferenci dejal: “To odločitev smo sprejeli, kot je bilo že rečeno, zaradi Abejevega dosežka premierja z najdaljšim stažem, med katerim je pokazal vodstvene sposobnosti, ki se razlikujejo od drugih, in je nosil veliko odgovornost za reševanje številnih resnih domačih in mednarodnih vprašanj.”

Pogreb bo v celoti plačan iz državnih sredstev. Sredstva bodo verjetno črpana iz proračunske rezerve, je dejal.

Zadnji državni pogreb nekdanjega premierja, ki je bil v celoti plačan iz državnih sredstev, je bil leta 1967. Protestniki na ulicah in družbenih omrežjih pa pravijo, da država slovesnosti ne bi smela financirati.

Atentat

Nekdanji premier Shinzo Abe, japonski voditelj z najdaljšim stažem, je umrl. Shinzo Abe je bil ustreljen med kampanjo za parlamentarne volitve.

Moški je na 67-letnega Abeja streljal od zadaj z očitno doma izdelano pištolo. To je bil prvi atentat na japonskega premierja od časov predvojnega militarizma v tridesetih letih prejšnjega stoletja… več tukaj.

Abe

Abe je bil premier dva mandata in tako postal japonski premier z najdaljšim stažem. Zaradi slabega zdravja je leta 2020 odstopil.

Aktiven je ostal v vladajoči stranki Liberalne-demokracije LDP, kjer neformalno vodi eno njenih glavnih frakcij. Njegov varovanec, premier Fumio Kishida, se v nedeljo na volitvah podaja v boj za mesto v zgornjem domu. Analitiki menijo, da upa, da bo s premierskim položajem končno izstopil iz Abejeve sence… več tukaj.

Foto: Getty images

By A.K.

Komentar: