Japonski sirov kolač, nežen kot kosem bombaža

Japonski sirov kolač je znana tudi kot bombažna ali soufflé sirova torta. Tekstura torte je namreč izjemno mehka in lahka. Za pripravo izjemnega kolača boste potrebovali malo več kot uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem kosov kolača.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Mešanica s sirom

  • 400 g kremnega sira
  • 6 rumenjakov
  • 80 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 100 ml stepene smetane
  • 1½ čajne žličke limoninega soka
  • naribana lupinica polovice limone
  • 80 g navadne moke
  • 20 g finega jedilnega škroba
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlica vanilijeve arome

Zmes z beljakom

  • 6 beljakov
  • 80 g sladkorja
  • 1 čajna žlička limoninega soka
Postopek priprave:

Jajca razdelite na rumenjake in beljake, kremni sir zmehčajte tako, da ga nekaj minut stepate.

Zmehčanemu siru med nenehnim mešanjem postopoma dodajajte rumenjake.

Zmesi nato dodajte sladkor, sol, limonin sok, naribano limonino lupinico, vanilijevo aromo in maslo, ki ste ga stopili v stepeni smetani (mora biti mlačno). Vse skupaj dobro premešajte.

V zmes presejte moko in fin jedilni škrob. Vse skupaj še enkrat dobro premešajte, da dobite kompaktno zmes.

Beljake zmešajte z mešalnikom na nizki hitrosti. Po 1 minuti dodajte limonin sok, nato postopoma dodajajte sladkor in povečajte hitrost na največjo. Mešajte 2 minuti.

Sirni zmesi med nenehnim mešanjem dodajajte polovico beljakove zmesi, nato dodajte še preostalo polovico beljakov in dobro premešajte.

Pečico segrejete na 180°C.

20-centimetrski okrogel model namažite z maslom, vendar ga ne potresite z moko. Nato model pokrijte z aluminijasto folijo in jo položite na sredino večjega modela. Večji model napolnite z vročo vodo približno do polovice manjšega modela.

Japonski sirni kolač najprej pecite 20 minut na 180°C.

Po 20 minutah samo znižajte temperaturo na 150°C in pecite še 30 minut.

Kolač vzamite iz pečice, odstranite večji model z vodo in torto postavite nazaj v pečico, šele nato ugasnite pečico.

Kolač naj naslednje pol ure počiva v napol odprti pečici.

Kolač lahko postrežete na sobni temperaturi ali ga za 1-2 uri ohladite v hladilniku.

Dober tek!

Foto: iStock