Javno ali zasebno, to pacientom ni prav nič mar

ByUredništvo

19. januarja, 2023
Milena Miklavčič [Foto: osebni arhiv)

Javno ali zasebno, to pacientom ni prav nič mar

Odraščala sem v času, ko ni bilo ravno zaželeno razmišljati. Zlasti ne po svoje. Pri nas, na kmetih, so po navadi rekli: “Tako in tako so oni v Ljubljani zadosti pametni, da bodo kaj pogruntali.”

No, s časovnim zamikom sicer vidimo, kam so nas ”oni iz Ljubljane” pripeljali, hkrati je pa tudi res, da so nas družabna omrežja osvobodila in nam omogočila, da razmišljamo in se tudi bockamo med seboj. Je to prav ali narobe? Čas bo pokazal!

Ne bom pozabila, kako zviška in tudi posmehljivo smo na Twiterju prebirali Kordiševe besede o sesalcu in 15 minutah, v katerih bomo morali, ko bo na oblasti, posesati stanovanje, ker sicer bo prišel cefizelj in nam ”viške” odvzel.

”Kakšen bedak!” smo govorili! V resnici smo bili bedaki mi sami! Že ob prvi omembi sesalca bi nas moralo postati strah, kajti vlada, katere del je njegova stranka, krepko korači v napovedano smer. Kužke bodo osvobodili verig, nas pa bodo priklenili nanje.

Dolgo sem že na svetu, pa še nisem doživela, da bi kdo od “visoke politike” ali iz ”elitne elite” sedel v čakalnici, bognedaj na Urgenci, ter čakal, da pride na vrsto v “državnem zdravstvu”.

Priznajo ali ne, njihova ”intimna izbira” so zasebniki, v najslabšem primeru so jim v javnem zdravstvu na voljo ”stranska vrata”. Zakaj, za vraga, jih ne privoščijo tudi nam?

V Žireh

V Žireh, kjer živim, smo lahko- vsaj kar se zdravstva tiče- srečni do neba in še čez! Na voljo imamo tri zdravnike družinske medicine, kineziologinjo, pediatrinjo, patronažo, fizioterapijo, psihiatrično ambulanto, zobozdravnika, otroško zobozdravnico in še nekaj samoplačniških zobozdravstvenih storitev.

Ali je pacientom mar, so naši zdravniki koncesionarji ali zaposleni v ”državni” ambulanti? Ni!

Za bolnika je pomembno zgolj to, da se mu zdravnik posveti in mu pomaga po najboljših močeh. Večina nas je tudi prepričana, da tudi ZZZS, ker obračajo naš denar, ne bi smelo brigati, na katerega zdravnika se obrnemo! Smo enakopravni in enakovredni ali nismo?!

Zakaj je politikom uspelo naščuvati državljane proti koncesionarjem in čistim zasebnikom? Kdo bi vedel?

Najbolj žalostno pa je, da zaradi ideološke zaslepljenosti bolniki pljuvajo v lastno skledo!

Bilo bi smešno, če ne bi bilo resnično: ko grem danes dopoldne v trgovino, me ustavita dve gospe in mi rečeta: “No, Milena, če že otresaš z jezikom, pa še o tem kaj napiši, da je javno zdravstvo v Žireh zgledno urejeno. Da deluje kot urca!”

Bolj, kot sem jima dopovedovala, da imamo zasebno ambulanto družinske medicine, zdravniki pa delajo na koncesijo, bolj sta bili jezni, da ju vlečem za nos.

Javno ali zasebno, vseeno

Močno se bojim, da danes marsikdo ne ve, da v resnici obiskuje zdravnika, ki ni iz tistega predala, o katerem, kot zveličavnem, sanja nekdanji minister za zdravstvo, dr. Keber. Ker pa svoje usluge nudi v ”državnem” zdravstvenem domu, so prepričani, da je tudi on ”državni”?

Malo za šalo, malo zares: s kakšno ”simpatijo” gledajo na svoje ”sovražnike” zdravniki – zasebniki? Sploh ob dejstvu, da dotični v medijih, in na zborovanjih bentijo čeznje in jih zmerjajo, a ko jih potrebujejo- se brez razmisleka zatečejo k njim po pomoč?

Pa ne na skrivaj, v ”zavetju teme”, temveč javno- pri belem dnevu in vsem na očeh!

V peskovniku, imenovanem zdravstvo, se na leto, v državnih zavodih, potroši 4,7 milijard evrov. Tisti- pri koritu, nad njimi bedijo preko javnih razpisov, preplačanih novogradenj in preplačanih servisov ter adaptacij. Za javno dobro jim je toliko mar, kot je meni za lanski sneg.

Minister Danijel Bešič Loredan je moji kmečki pameti nehote pritrdil, saj je dodal piko na i z besedami: “Provizije v zdravstvu presegajo tudi 50 odstotkov, vile, jahte in stanovanja je treba vzdrževati. Naredili bodo vse, da se zdravstvena reforma prepreči…”

Odkrito povem, da te hipokrizije (hinavščina, licemerstvo) ne razumem.

MM, tista, ki posluša in piše.

Več o avtorici: TUKAJ

Opomba: Besedilo je avtorsko delo. Brez soglasja avtorice in uredništva Portal24 ni dovoljeno kopiranje, povzemanje ali kakršnokoli drugo prevzemanje vsebine.