Javorovica: 80. obletnica padlih borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade

ByMiha Kovač

16. marca, 2024
Nataša Pirc Musar [Foto: Danijel Novakovič/STA/NPM FB]

Javorovica: 80. obletnica padlih borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade

V Šentjerneju je potekala slovesnost v spomin na 80. obletnico padlih borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade, ki se je odvila pri spominskem hramu na Javorovici. Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, ki je v svojem nagovoru poudarila pomen ohranjanja spomina na žrtve nacističnega nasilja in vojnih grozot. Predsednica je opozorila na uničujoče posledice vojn in pomen človeškega življenja in svobode kot temeljev sobivanja. Poudarila je potrebo po kulturi spominjanja, zlasti med mladimi, in pomen narodnoosvobodilnega boja ter spomin na trpljenje zaradi fašizma in nacizma. Izrazila je tudi pomembnost soočenja s temnimi poglavji zgodovine, pomen sodelovanja, odpuščanja in prizadevanj, da se vojne tragedije ne ponovijo. Prav tako je poudarila potrebo po dostojnem pokopu žrtev povojnih pobojev in ohranjanju zgodovinskih dejstev.

Na spominski slovesnosti, ki so jo organizirali Združenje borcev za vrednote NOB-ja Šentjernej in Občina Šentjernej, so bili prisotni preživeli borci, svojci padlih in drugi, ki ohranjajo vrednote NOB-ja, kot tudi 1. spominski dolenjski partizanski bataljon s trajno onesposobljenim orožjem.

Dogodek na Javorovici, ki se ga spominjamo, se je zgodil 16. marca 1944, ko so nemški vojaki in domobranci napadli in večinoma pobili borce četrtega bataljona Cankarjeve brigade. V napadu je padlo 113 partizanov, 16 pa jih je uspelo preživeti. Letošnja obletnica tako zaznamuje 80 let od tega dogodka, ki ostaja trajni opomin na grozote vojn in pomen boja za svobodo.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Danijel Novakovič/STA (Nataša Pirc Musar FB)