Je afera “podkupnina DARS-u” posledica razkritja spornega MORS razpisa?

ByAna Koren

23. oktobra, 2023 , , , , ,

Je afera “podkupnina DARS-u” posledica razkritja spornega MORS razpisa?

Osrednji mediji so tokrat v središče pozornosti postavili upravo Družbe za avtoceste RS (DARS). Razlog za to je predsednik uprave DARS-a, Valentin Hajdinjak, član vodstva stranke NSi. Po besedah kritikov naj bi bila njegova vloga v DARS-u povod za številne očitke. Nekateri pa so se pri tem zavzeli za diskreditacijo Hajdinjaka s pomočjo vpletenosti razvpitega lobista Roka Snežiča.

Medijski napadi na Hajdinjaka so istočasni z afero, ki se vrti okoli obrambnega ministra Marjana Šarca. Minister naj bi načrtoval snemanje resničnostnega šova za kar dva milijona evrov, kar je sprožilo številne kritike in vprašanja o porabi državnih sredstev.

Po mnenju nekaterih analitikov se zdi, da je Nova Slovenija (NSi) sklenila tiho zavezništvo s premierjem Robertom Golobom. Slednje je vodilo do donosnih položajev v državnem in paradržavnem gospodarstvu za njenih vplivnih predstavnikov. V zameno za podporo vladi so ti predstavniki ohranili dobro plačane službe, kar je sprožilo kritike in dvome o nepristranskosti vlade.

Napadi na NSi in Hajdinjaka so postali očitno bolj intenzivni v trenutku, ko je podpora vladi začela padati, spremljajoče afera pa je še dodatno razburila javnost. Številni opazovalci menijo, da so napadi na upravo DARS-a in Hajdinjaka postali del širšega političnega boja.

Televizijska postaja POP TV objavila posnetek, na katerem naj bi davčni svetovalec Rok Snežič prejel 5000 evrov, ki naj bi bili podkupnina za posel z DARS-om. Domnevni žvižgač trdi, da je Snežiču dejansko plačal kar 90.000 evrov podkupnin. Vendar sta tako Snežič kot tudi Hajdinjak očitke zanikala.

Zanimivo je, da naj bi Snežič domnevno dejal žvižgaču, da ima nad posli na DARS-u “kompletno oblast” prek treh oseb: predsednika uprave DARS-a Valentina Hajdinjaka, nekdanjega podpredsednika NSi Damijana Jaklina, ki je bil tudi državni sekretar obrambnega ministra, ter nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja, ki je na DARS-u deloval kot svetovalec uprave za korporativno varnost.

Žvižgač trdi: Podkupnina ključna za delo pri DARS-u

Žvižgač, trdi, da je bila podkupnina ključna, če si želel delati za Družbo za avtoceste RS (DARS), sicer pa si bil izločen. Po besedah žvižgača naj bi Snežič iskal takšne kombinacije po vsej Sloveniji, da bi zanje pridobil finančna sredstva za neimenovano politično stranko. Na vprašanje, ali je šlo za stranko SDS pod vodstvom Janeza Janše, je žvižgač odgovoril pritrdilno.

Stranka SDS je v odzivu na te obtožbe poslala demanti in zanikala, da bi Snežič kdajkoli zanje pridobival sredstva. Po njihovih trditvah niso prejeli nobenih vprašanj, kot bi jih zahtevali novinarski standardi.

Snežič, ki je registriran lobist, je za POP TV zatrdil, da podkupnine nikoli ni prejel. Poudaril je, da plačujejo za svoje opravljeno delo, in da včasih zahteva predplačilo, ki ga vrne, če ne uspe pri urejanju posla. Za DARS pa trdi, da ni nikoli lobiral ali prejel avansa. Kljub temu je priznal, da ni član SDS, ampak je njen simpatizer.

Hajdinjak, predsednik uprave DARS-a, je izjavil, da Snežiča ne pozna in da nikoli nista imela stika. Po njegovih besedah pa so ga številni posamezniki, vključno z nekaterimi z ministrstev, pritiskali, naj se s Snežičem sreča. Omenil je tudi klic uslužbenca ministrstva za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki ga je obvestil o takšnem klicu.

V tem kontekstu se pojavlja vprašanje, ali so medijski napadi na DARS in Hajdinjaka domnevno maščevanje zaradi ogroženega dvomilijonskega posla z MORS.

vir

Foto: STA

Portal24