Je laku za nohte potekel rok uporabe, kako ugotoviti?

ByAna Koren

6. januarja, 2023

Je laku za nohte potekel rok uporabe, kako ugotoviti?

Imate veliko stekleničk laka za nohte? Ne moremo vam zameriti, obstaja namreč toliko bleščečih sezonskih kolekcij in kolekcij z omejenimi izdajami, da je velika izbira tudi doma povsem logična. Toda tako kot se bo vaš parfum pokvaril (o tem kako vedeti, da se je vaš parfum pokvaril smo pisali tukaj) ima tudi lak za nohte rok uporabnosti.

Ker smo nad laki za nohte navdušeni, smo želeli natančno ugotoviti, kako dolgo je lak za nohte obstojen, kako ugotoviti, kdaj je laku potekel rok trajanja in kako ohraniti najljubše stekleničke laka za nohte dlje sveže. 

Kako dolgo je obstojen lak za nohte?

Lak običajno zdrži približno dve leti. Vendar lahko traja dlje, če upoštevate previdnostne ukrepe pred soncem in vročino ter odpirate stekleničko čim redkeje in za najkrajši možni ča.

Kako ugotoviti, ali je vašemu laku za nohte potekel rok uporabe

Tekstura je lepljiva in gosta

Najbolj očiten znak laka, ki mu je potekel rok uporabe, je, ko se lak zgosti. To lahko vidite, ker se zlepi na čopič in ga ni mogoče zlahka porazdeliti po površini nohta. Lak za nohte je lahko tudi videti in je na otip lepljiv. 

Zgoščenemu laku boste morda lahko vdahnili novo življenje tako, da v stekleničko dodate razredčilo (aceton) in pred nanosom dobro pretresete. Če je tekstura po tem gladka brez trdnih delcev ali lepljivosti, je lak verjetno še uporaben.  

Stresalne kroglice

Nekateri laki za nohte, vsebujejo stresalne kroglice, ki pomagajo premešati lak za nohte v steklenički. Ko ne slišite ali čutite več rožljanja kroglic, ko pretresete stekleničko, je to znak, da vaš lak postaja gostejši in je morda tik pred iztekom roka uporabnosti. 

Kako podaljšati obstojnost laka za nohte

Nasvet #1: Omejite, kako dolgo pustite steklenico odprto

Ko izbirate med odtenki lakov za nohte ne pozabite zapreti stekleničke laka. Vsakič, ko odprete stekleničko laka za nohte, začnejo topila v formuli izhlapevati. To je glavni vzrok za gostost laka za nohte. 

Nasvet št. 2: Pretresite ločitev

Včasih zamenjamo ločevanje laka kot znak, da je lak star in neuporaben, vendar se ločevanje (videz skisanega mleka) lahko zgodi tudi svežemu laku.

Ločitev se zgodi zaradi različnih gostot pigmenta in drugih komponent izdelka. Še enkrat premešajte svoj lak za nohte in preverite, ali je konsistenca gosta, lepljiva ali debela. Če ne, je verjetno še vedno v redu za uporabo.

Nasvet št. 3: Lak hranite v hladilniku

Najboljši način, da ohranite lak za nohte dlje svež je, da ga shranite stran od neposredne sončne svetlobe in toplote. Torej, kje je boljše mesto za shranjevanje kot v hladilniku? 

Nimate dodatnih minut na razpolago (ali dodatnega prostora v hladilniku)? Zadostoval bo tudi hladen, temen kotiček v vaši sobi. 

Nasvet št. 4: Uporabite razredčilo za lak za nohte

Za podaljšanje življenjske dobe gostega, lepljivega laka za nohte v stekleničko dodajte nekaj kapljic razredčila za lak za nohte in pred nanosom močno pretresete. 

Nasvet št. 5: Pripravite svojo zbirko lakov za nohte

Včasih je manj več, zlasti ko gre za ohranjanje svežine lakov. Zmanjšajte količino odpadkov in prihranite nekaj denarja, tako da bo vaše zbiranje minimalno. 

Vlagajte v nevtralne barve in tiste, ki so vam še posebej všeč, da ne boste imeli preveč možnosti, ki jih ne boste imeli časa uporabiti.

Z minimalno izbiro izdelkov lahko v celoti izkoristimo vse stekleničke. 

Klasični laki za nohte, ki jih je treba imeti

Če ste po branju tega seznama ugotovili, da je veliko vašim lakov za nohte potekel rok, ne skrbite. Tukajso klasični odtenki, s katerimi boste letos osvežili svojo zbirko, od univerzalno laskavega škrlatnega odtenka do otroško rožnatih, nude in bleščic.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako odstraniti umetne, ne da bi poškodovali prave nohte

Umetni so lahko videti zelo naravni in so rešilna bilka, ko manikuro potrebujemo TAKOJ! Kadarkoli pa nehamo nositi umetne nohte, se vedno soočimo z istim vprašanjem: Kako naj jih snamemo, ne da bi si poškodoval svoje prave nohte? Če želite izvedeti pravi način za odstranjevanje vseh vrst umetnih nohtov preberite do konca… tukaj.