Je na račun invalidov pridobil več kot 100.000 evrov?

ByMiha Kovač

10. aprila, 2024 , ,
Foto: Pexels

Je na račun invalidov pridobil več kot 100.000 evrov?

Kriminalisti Policijske uprave Celje so zaključili obsežno preiskavo, ki je razkrila sum storitve več kaznivih dejanj pri izvajanju storitve osebne asistence. Vodja zasebnega zavoda, ki deluje na področju pomoči invalidnim osebam, je obtožen oškodovanja 18 ljudi, ki ne morejo sami skrbeti zase, ter pridobitve več kot 100.000 evrov iz državnih sredstev na podlagi lažnih navedb.

Med julijem 2020 in julijem 2022 je osumljenec Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predložil lažne račune za storitve, ki niso bile opravljene, ter tako zlorabil javna sredstva. Da bi prejel plačilo za neobstoječe storitve, je ponaredil dnevnike dela in opise storitev, kar je ministrstvu povzročilo izplačilo za 7634 ur domnevno opravljenih storitev osebne asistence.

Raziskava je nadalje pokazala, da od decembra 2022 dalje osumljeni več kot 30 zaposlenim osebnim asistentom ni izplačeval plač, prav tako pa ni poravnal prispevkov za socialno varnost. To je zaposlene prikrajšalo za več kot 28.000 evrov.

Dejanja osumljenega so privedla do suma oškodovanja javnih sredstev, ponarejanja listin in kršitve temeljnih pravic delavcev. Policija je s svojim poročilom razkrila resnost zlorab v zasebnem zavodu, ki je bil zadolžen za podporo in pomoč najbolj ranljivim skupinam v družbi.

Primer zdaj prehaja v roke pravosodnih organov, kjer bo nadalje preučen in obdelan v skladu z zakonodajo. Javnost in prizadete strani z zanimanjem pričakujejo nadaljnje razvoje v tej obsežni preiskavi zlorabe javnih sredstev in izkoriščanja invalidnih oseb.

Celjska policijska uprava je s tem primerom ponovno pokazala svojo zavezanost k odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj, ki škodujejo družbi in posameznikom v njej.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels