Je ovseno mleko res prevara? Strokovnjaki: Ni tako enostavno

Foto: Freepik

Je ovseno mleko res prevara? Strokovnjaki: Ni tako enostavno

Ovseno mleko je postalo ena izmed najbolj razširjenih alternativ kravjemu mleku v kavarnah in gospodinjstvih po vsem svetu. Zaradi naraščajoče popularnosti med tistimi, ki iščejo veganske, brez mlečnih ali bolj zdrave možnosti, je ovseno mleko zdaj drugo najbolj priljubljeno rastlinsko mleko, takoj za mandljevim mlekom. A kljub njegovi priljubljenosti in pozitivnim ocenam, je ovseno mleko postalo središče razprav, zlasti zaradi nekaterih sestavin in višjih ravni sladkorja ter maščob, ki jih najdemo v nekaterih blagovnih znamkah.

Dave Asprey, ustanovitelj Bulletproof Coffee, je celo izjavil, da je ovseno mleko “največja prevara na planetu.” Kljub temu se mnogi sprašujejo, ali si ovseno mleko res zasluži takšen sloves.

Osnovna skrb, ki izhaja iz razprave o ovsenem mleku, leži v dodatnih sestavinah, kot so semenska olja in gume, ki se pogosto uporabljajo pri predelavi mleka. Liz Shaw, RDN, ustvarjalka Shaw Simple Swaps, opozarja, da medtem ko je medijska pozornost pogosto usmerjena na negativne vidike teh dodatkov, je pomembno prepoznati, da ni vsako ovseno mleko izdelano na enak način. Dejansko lahko med blagovnimi znamkami najdemo razlike v sestavinah, kar dodatno poudarja pomen natančnega branja etiket.

Nekatere blagovne znamke ponujajo ovseno mleko z minimalnim seznamom sestavin, kot so voda, oves in sol, medtem ko so druga obogatene z dodatnimi hranili. Marisa Moore, RDN, LD, registrirana dietetičarka iz Atlante, poudarja, da je ključno prepoznati razlike med izdelki, saj lahko daljši seznami sestavin vključujejo aditive, dodani sladkor ali olja.

Izogibajte se sestavinam, ki jih ne prepoznate ali jih ne znate izgovoriti

Vsi smo že slišali opozorilo, da se pri izbiri pakiranih živil izogibajte sestavinam, ki jih ne prepoznate ali jih ne znate izgovoriti. To je na splošno pameten nasvet, ki ga morate imeti v mislih, ko vidite seznam sestavin v dolžini računa CVS. Liz Shaw, strokovnjakinja za prehrano, pa želi spremeniti percepcijo o določenih sestavinah, ki so pogosto označene kot škodljive zaradi vpliva družbenih medijev in nepreverjenih trditev. Posebej se osredotoča na mit, da se je treba izogibati semenskega olja. Shaw poudarja, da veliko semenskih olj, vključno s sončničnim in repičnim oljem, ki se pogosto najdejo v ovsenem mleku, vsebuje nenasičene maščobe, ki podpirajo zdravje srca in prinašajo druge koristi za zdravje.

Poleg tega se gumi, kot je gelan gumi, uporablja v živilski industriji za izboljšanje teksture in stabilnosti izdelkov. Kljub široko razširjenim špekulacijam o njihovi varnosti je FDA potrdila, da so varni za uporabo v prehrani. Shaw opozarja tudi na pomen zavedanja o dodanem sladkorju, ki ga je mogoče zmanjšati z izbiro nesladkanega ali običajnega ovsenega mleka.

Ko govorimo o prehranski vrednosti, ovseno mleko na splošno vsebuje več vlaknin in beljakovin v primerjavi z drugimi rastlinskimi mleki, kot je mandljevo mleko, zaradi svoje polnozrnate osnove. Obogateno ovseno mleko pa lahko zagotovi dodatne hranilne snovi, ki jih običajno najdemo v kravjem mleku, kot so kalcij, vitamin D in vitamin A, kar potrošnikom omogoča, da uživajo v zdravstvenih koristih brez žrtvovanja okusa ali prehranske vrednosti.

Vpliv na okolje in krvni sladkor

Ko gre za izbiro ovsenega mleka, je ključno, da se potrošniki zavedajo, da lahko vsebnost maščobe in sladkorja močno variira med različnimi znamkami in celo znotraj posameznih izdelkov iste znamke. Marisa Moore, prehranska strokovnjakinja, poudarja, da ni enotne “tipične” vsebnosti sladkorja ali maščob v ovsenem mleku, saj se recepture močno razlikujejo. Zato je izbira izdelka, ki ustreza individualnim prehranskim potrebam in preferencam, ključnega pomena. Poleg tega, ovseno mleko ponuja okoljske koristi v primerjavi s kravjim mlekom. Raziskave namreč kažejo, da proizvodnja ovsenega mleka generira manj toplogrednih plinov in porabi manj vode.

Moore opozarja tudi na pomisleke glede vpliva ovsenega mleka na krvni sladkor. Kot pri vseh živilih, ki vsebujejo ogljikove hidrate, lahko ovseno mleko zviša raven glukoze v krvi, kar je normalen proces za pridobivanje energije. Vendar je vpliv na krvni sladkor odvisen od številnih faktorjev, vključno z osebnim zdravstvenim stanjem, kot je diabetes, ki zahteva natančno spremljanje ravni sladkorja. Moore priporoča, da pri ocenjevanju učinka ovsenega mleka na krvni sladkor upoštevamo, kaj se zaužije skupaj z njim, kot na primer smuti, bogat z vlakninami, ki lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi bolje kot pitje ovsenega mleka, ki vsebuje dodani sladkor.

Razumevanje individualnega odziva na ovseno mleko je ključnega pomena, dodaja Shaw, pri čemer je treba upoštevati, kako se telo odziva na različne vrste hrane. Aktiven posameznik brez zdravstvenih težav lahko na primer doživi le “normalno” raven povišanja krvnega sladkorja. Oseba z inzulinsko rezistenco pa bi lahko medtem opazila večje nihanje, ne glede na to, ali je ovseno mleko sladkano ali ne. Raznolikost odzivov poudarja potrebo po individualnem pristopu k prehrani in izbiri hrane.

Kako izbrati blagovno znamko ovsenega mleka, ki je prava za vas.

Pri izbiri ovsenega mleka je pomembno upoštevati potrebe posameznika in namen uporabe, kot opozarja Liz Shaw, strokovnjakinja za prehrano. Shaw poudarja, da ovseno mleko morda ni primerno za otroke, ki imajo višje potrebe po beljakovinah in kalorijah za svojo rast, saj kravje mleko ali alternative, kot sta sojino in grahovo mleko, zagotavljajo potrebna hranila. Za odrasle, ki se odločajo za ovseno mleko, je priporočljivo iskati blagovne znamke, ki so označene kot “nesladkane” ali vsebujejo malo dodanih sladkorjev. Tisti, ki sledijo veganski prehrani, naj iščejo obogateno ovseno mleko, ki vsebuje vitamin B12, bistveno hranilo, ki se v veliki meri nahaja v živalskih beljakovinah. Marisa Moore dodaja, da je domača izdelava ovsenega mleka preprosta in cenovno ugodna možnost, ki omogoča popoln nadzor nad sestavinami.

Ovseno mleko tako ni nujno nekaj, čemur bi se morali izogibati. Vse je namreč odvisno od sestavin, vašega življenjskega sloga in zdravstvenega stanja. Pri vseh novih prehranskih spremembah je priporočljivo posvetovanje z zdravnikom ali registriranim dietetičnim nutricionistom, ki lahko pomaga pri odločitvi, katera vrsta mleka je najboljša za vaš način prehranjevanja in priporoči primerne blagovne znamke.

[Vir: Good Houskeeping]; Portal24; Foto: Freepik