Je premier Golob sejo zapustil neupravičeno?

Premier Robert Golob je včeraj zapustil sejo državnega zbora, ne da bi odgovarjal na vprašanja poslancev. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) meni, da je slovenska javnost upravičena do odgovora na vprašanje, zakaj je predsednik vlade kršil poslovnik Državnega zbora Republike Slovenije. V ponedeljek so štirje poslanci SDS, poslanec NSi in poslanka SD napovedali ustna poslanska vprašanja ministru za zdravje Robertu Golobu. Zjutraj na dan seje pa je iz Državnega zbora RS prišlo sporočilo, da bo predsednik vlade od 13. ure naprej odsoten. SDS meni, da to predstavlja kršitev 241. člena Poslovnika DZ. Člen določa, da mora predsednik vlade, minister ali generalni sekretar vlade svojo odsotnost pri obravnavi poslanskih vprašanj na seji državnega zbora najaviti najkasneje pet dni pred začetkom seje.

Odsotnost predsednika vlade, ki je tudi minister za zdravje, je pomenila, da so pomembna vprašanja v zvezi z zdravstvom, ki so jih pripravili poslanci, na primer v zvezi s smernicami zdravstvene politike za leti 2024 in 2025, duševnim zdravjem, investicijami v javno zdravstvo, delovanjem nujne medicinske pomoči in satelitskih urgentnih centrov, pilotnim projektom za izboljšanje učinkovitosti javnih zdravstvenih zavodov in Urgentnim centrom Ptuj ostala brez odgovorov.

Glede na 235. člen Poslovnika DZ lahko minister manjka le zaradi obveznosti v institucijah Evropske unije ali zaradi mednarodnih obveznosti. Ker uradnega obvestila o odsotnosti ministra Goloba ni bilo, se SDS upravičeno sprašuje, ali se je premier Golob morda ustrašil vprašanj, želel skriti svojo pasivnost na tem področju ali ga je ustavila kakšna zasebna zadeva. Zato menijo, da je slovenska javnost upravičena do odgovora, zakaj si je predsednik vlade privoščil kršitev Poslovnika Državnega zbora RS ali če je pobegnil, pred kom ali čem je pobegnil. Na podlagi teh dejstev pričakujejo, da bo predsednik vlade svoje ravnanje ustrezno pojasnil javnosti.

vir Foto: Vlad RS X Portal24