Je zdravo piti vodo pred spanjem, kaj pravijo strokovnjaki?

Čeprav pitje vode pred spanjem preprečuje morebitno nočno dehidracijo, strokovnjaki pojasnjujejo, da bi lahko ta navada vašemu zdravju vseeno bolj škodovala kot koristila. Obstaja več slabih strani pitja vode pred spanjem.

Amber Dixon, dietetičarka in medicinska sestra iz Chicaga, opozarja, da pitje vode tik pred spanjem ni najboljša ideja. Slednje namreč povzroči težave s spanjem in med drugim vodi v nespečnost.

“Ko počivate, vaše telo proizvaja melatonin. Melatonin je hormon, ki pomaga uravnavati cikle spanja in budnosti ter cirkadiane ritme. Pitje vode pred spanjem zmoti ta proces, ker zavira proizvodnjo melatonina. Vaše telo potrebuje čas, da predela tekočine in nato znova zažene spanje in budnost ciklov,” pojasnjuje Dixon.

Z njo se strinja tudi specialistka za motnje spanja Tara Clancy. Slednja poudarja, da je treba vodo piti tri ure prej, po tem pa nič več.

“Pitje vode pred spanjem lahko moti vaš spanec, hkrati vas prisili, da greste na stranišče sredi noči, kar ni zdravo za kakovost vašega spanca. Zato je poleg tega, da se izogibamo pitju vode tik pred spanjem. Zelo pomembno je tudi, da omejimo vnos vode le na pol kozarca, vse drugo je preveč,” pojasnjuje Clancy. Specialistka za motnje spanja meni, da če ste res zelo žejni, pijte vodo, saj ne smete dovoliti, da vaše telo dehidrira.

“Čeprav je pitje vode lahko slabo za vaš spanec, je dehidracija še hujša,” dodaja.

Poleg tega lahko pitje vode pred spanjem moti vašo prebavo. Slednje negativno vpliva na zdravje črevesja, vključno z napihnjenostjo, bolečinami v trebuhu in plini.

“Če pred spanjem popijete preveč tekočine, bo vaš prebavni sistem, namesto, da bi se osredotočil na razgradnjo delcev hrane, ki so lahko takrat v želodcu ali črevesju zaposlen s predelavo te odvečne tekočine. To lahko povzroči prebavne težave, zlasti trebušne bolečino in neprijetno napihnjenost, ki lahko spet vplivata na vaš spanec, zaradi česar ponoči ne morete spati,” je pojasnil Dixon.

Foto: Pexels vir

Ne spreglejte…

Ste vedno lačni? Poskusite z živili, ki naravno zavirajo apetit

Ste vedno lačni? Poskusite z živili, ki naravno zavirajo apetit. Industrija hujšanja je polna izdelkov in programov, ki obljubljajo, da nam bodo pomagali enostavno in hitro shujšati. Resnica je, da je za hujšanje potrebno doseči le kalorični deficit, torej vnesti manj kalorij, kot jih porabimo. To lahko dosežemo s kombinacijo zdrave prehrane in telesne dejavnosti… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Je zdravo piti vodo pred spanjem, kaj pravijo strokovnjaki?”

Komentar: