Jean-Claude Juncker: Ukrajina je popolnoma skorumpirana

ByAna Koren

6. oktobra, 2023 , ,
Jean-Claude_Juncker_(2017-07-08)_01 wikimedia/Kremlin.ru

Jean-Claude Juncker: Ukrajina je popolnoma skorumpirana

Nekdanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v intervjuju za nemški časnik Augsburger Allgemeine ostro zavrnil možnost pridružitve Ukrajine k Evropski uniji, državo pa je opisal kot zelo “skorumpirano”. “Vsak, ki je imel kaj opraviti z Ukrajino, ve, da je to država, ki je skorumpirana na vseh ravneh družbe. Kljub prizadevanjem ni pripravljena na pristop; potrebuje obsežne notranje reforme,” je poudaril Juncker.

Juncker, ki je bil med letoma 2014 in 2019 na čelu Evropske komisije, je opozoril, da lažne obljube Ukrajincem o pristopu k EU niso v dobro niti za EU niti za Ukrajino. Opozoril je tudi, da ne bi smeli dajati lažnih obetov Ukrajincem, ki so že tako v težki situaciji, še posebej po invaziji ruskega predsednika Vladimirja Putina februarja 2022.

Vendar trenutna vodstva Evropske unije ne delijo Junckrovega mnenja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta glede pristopa Ukrajine k EU veliko bolj optimistična. Med obiskom v Ukrajini je nemška zunanja ministrica Annalene Baerbock poudarila, da vidi prihodnost Ukrajine v Evropski uniji.

Kljub temu obstajajo resne skrbi glede korupcije v Ukrajini. Avgusta sta bila dva visoka ukrajinska uradnika obtožena poneverbe humanitarne pomoči, medtem ko je bilo veliko kritik januarja letos na račun obrambnega ministra Oleksija Reznikova zaradi vojaške gostinske pogodbe. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ki je predlagal enako obravnavo korupcije kot izdaje, je bil deležen kritik, da daje preveč moči državni varnostni službi.

Juncker je sklenil z opomnikom na pretekle izkušnje EU z novimi članicami, kjer so bile težave z vladavino prava. “Tega se ne da več ponoviti,” je dejal.

vir Foto: Jean-Claude_Juncker_(2017-07-08)_01 wikimedia/Kremlin.ru

Portal24