JEF aktivira obrambno klavzulo za zaščito Baltskega morja

JEF Foto: Wikimedia/LA Guy PoolJEF Foto: Wikimedia/LA Guy Pool

JEF aktivira obrambno klavzulo za zaščito Baltskega morja

Deset severnoevropskih držav, ki sestavljajo Združene ekspedicijske sile (JEF), je danes sprejelo pomembno odločitev za zaščito svoje infrastrukture v Baltskem morju. Po več incidentih v severnih vodah so se odločile aktivirati “obrambno klavzulo”, ki omogoča napotitev dodatnih vojaških sredstev v regijo.

Več “pomorskih in zračnih zmogljivosti” bo razporejenih v osrčju regije, da bi pomagale “zaščititi ključno podvodno infrastrukturo,” so po poročanju Euronews sporočili obrambni ministri desetih držav. Gre za prvič, da je JEF aktiviral obrambno klavzulo, ki bo začela svoje aktivnosti “v začetku decembra.”

JEF, osredotočen na operativno obrambo v severni Evropi, združuje deset držav, pod vodstvom Združenega kraljestva. Koalicija vključuje Dansko, Estonijo, Finsko, Islandijo, Latvijo, Litvo, Nizozemsko, Norveško in Švedsko.

Švedski obrambni minister Pal Jonson je razkril, da bo “približno dvajset vojaških ladij napotenih v Baltskem morju, pa tudi na območjih Severnega Atlantika,” da bi izboljšali varnostne razmere in zaščitili ključno podvodno infrastrukturo. Po njegovih besedah je okrepitev vojaške sile nujna za obrambo vitalne infrastrukture in za pošiljanje jasnega signala Rusiji.

Odločitev za aktivacijo obrambne klavzule je sledila oktobrskemu zaprtju finskega podmorskega plinovoda zaradi puščanja, za katerega je bilo obtoženo “zunanje” delovanje. Po preiskavi finske policije se je izkazalo, da je škodo povzročilo sidro kitajske trgovske ladje, ki je zapustila območje. Poleg tega so bili septembra 2022 cevovodi Severni tok, ki so ruski plin prenašali v zahodno Evropo prek Baltskega morja, uničeni zaradi spora z Moskvo zaradi vojne v Ukrajini.

vir; Foto: Wikimedia/LA Guy Pool (fotografija je simbolna) ; Portal24