Jens Stoltenberg, Nato: Putin je precenil svojo vojsko

Foto: Pexels

Jens Stoltenberg, Nato: Putin je precenil svojo vojsko

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da lahko Ukrajina v bližnji prihodnosti od svojih zahodnih zaveznikov pričakuje nove pošiljke težkega orožja.

“Nedavne obljube o dobavi težkega orožja so pomembne – in pričakujem več v bližnji prihodnosti,” je Jens Stoltenberg dejal za nemški časopis Handelsblatt.

Stoltenberg je izjavo dal pred srečanjem zahodnih držav, ki nudijo pomoč Ukrajini, ki bo 20. januarja v ameriški bazi Ramstein v Nemčiji.

“Smo v odločilni fazi vojne. Pomembno je, da Ukrajini zagotovimo orožje, ki ga potrebuje za zmago,” je nadaljeval Stoltenberg. 

Nove pošiljke iz Francije, ZDA, Nemčije, Velike Britanije

Zahodne države so dolgo oklevale glede dobave težkega orožja Ukrajini, navajajoč strah, da bi bile vpletene v vojno ali izzvale Rusijo.

Paleta orožja, ki ga dajejo, se je zdaj razširila. V začetku meseca so Francija, Nemčija in ZDA obljubile, da bodo poslale oklepna vozila oziroma izvidniške tanke – 40 nemških marderjev, 50 ameriških bradleyjev in francoskih AMX-10 RC.

Združeno kraljestvo je v soboto objavilo, da bo Ukrajini dobavilo težke tanke Challenger 2.

Moskva je dejala, da bodo te odločitve le “zaostrile” konflikt.

“Putin je precenil svojo vojsko”

Po mnenju generalnega sekretarja Nata je ruski predsednik Vladimir Putin z napadom na Ukrajino naredil napako.

“Precenil je moč svojih oboroženih sil. Vidimo njihove napačne korake, njihovo pomanjkanje morale, njihove težave z poveljevanjem, njihovo slabo opremo,” je dejal.

Toda Rusi so “pokazali, da so pripravljeni sprejeti velike izgube za dosego svojega cilja,” je dodal.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zelenski po napadu: Ruske napade lahko ustavi Zahod

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bo mogoče ruske napade na civilne cilje ustaviti a le, če bodo zahodni partnerji Ukrajini dobavili potrebno orožje… več tukaj.