Jesenska opravila, ki jih morate narediti za lepšo trato

ByAna Koren

15. septembra, 2023 ,

Jesenska opravila, ki jih morate narediti za lepšo trato

Jesen je čas, ko se narava pripravlja na zimski počitek, a je tudi čas za nekatera nujna opravila. Dnevi postajajo krajši, temperature padajo in drevesa začnejo odmetavati svoje liste. To je tudi idealen čas, da začnemo razmišljati o tem, kako bomo pripravili našo trato za zimo, da bo spomladi ponovno lepa in zelena.

Odstranjevanje odpadlega listja: Listje, ki pada z dreves, je naravni pokrov tal, vendar lahko na trati povzroči težave. Mokro listje lahko postane težko in zatrli rast trave. Zato je pomembno, da redno grabljamo listje s trate.

Košnja trate: Jeseni je priporočljivo, da trato pokosimo nekoliko nižje kot poleti, vendar ne prenizko. Idealna višina trate jeseni je med 5 in 7,5 centimetri.

Zračenje trate: Jesen je tudi idealen čas za zračenje trate. Z zračenjem odstranimo odmrle dele trate in izboljšamo pretok zraka v tla. To pomaga koreninam trave, da bolje rastejo in se pripravijo na zimski počitek.

Gnojenje trate: Jeseni je priporočljivo uporabiti gnojilo, ki vsebuje več fosforja in kalija, ki pomagata krepiti korenine trave. To trato pripravi na zimo in zagotavlja, da bo spomladi bolj zdrava in močna.

Sejanje trate: Jesen je tudi idealen čas za sejanje nove trate ali pa za popravilo obstoječe trate. Semena trave bodo imela dovolj časa, da se ukoreninijo pred zimo, kar bo pomagalo pri rasti spomladi.

Nadzor škodljivcev in bolezni: Jesen je tudi čas, ko se lahko pojavijo škodljivci in bolezni, ki lahko poškodujejo trato. Pomembno je, da redno pregledujemo trato in uporabljamo ustrezne izdelke za nadzor škodljivcev in bolezni.

Zalivanje trate: Čeprav jeseni običajno pade več dežja, je pomembno, da ne pozabimo na zalivanje trate. Trava potrebuje dovolj vode, da se pripravi na zimski počitek.

Priprava trate na zimo je ključna za zagotavljanje lepe in zelene trate spomladi. Z upoštevanjem teh sedmih ključnih korakov boste lahko uživali v lepi in zdravi trati v naslednjem letu. Ne pozabite, da je pravilna nega trate skozi celo leto ključna za ohranjanje zdrave in lepe trate.

Foto: Pixabay

Portal24