Jesus David Pena zmagovalec kraljevske etape Dirke po Sloveniji, Zana prevzel vodstvo

Kolumbijec Jesus David Pena (Team Jayco AlUla) je zmagal v kraljevski etapi Dirke po Sloveniji, ki se je končala v Kobaridu. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega Filippo Zana, ki je prevzel tudi skupno vodstvo na dirki.

Dirka je bila polna dramatičnih trenutkov in preobratov. Pričakovalo se je, da bodo odločilni trenutki prišli na dveh vzponih na Kolovratu, najvišji točki dirke. V prvem krogu so favoriti še previdno napredovali, v drugem pa so pospešili. Sredi vzpona je prvi favorit Filippo Zana napadel in si do vrha priboril približno pol minute prednosti.

Na vrh je drugi prišel Jesus David Pena, ki je bil v odlični formi, saj je na začetku vzpona s hitrim tempom razbil glavnino. Dobrih 20 sekund za njim so vrh prečkali še trije Italijani: Diego Ulissi (UAE Emirates), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) in Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe).

Med spustom je Zana izgubil nadzor in zletel s ceste. Padel je čez krmilo kolesa in naredil salto, vendar je padel na travo. Nato se je več deset metrov skotalil po pobočju, pobral kolo in se vrnil na cesto.

“Moja ekipa je opravila odlično delo, vendar sem na zadnjem spustu prišel prehitro v ovinek in padel. Vse je v redu, zelo sem srečen. V zadnjem delu smo zasedli prvo in drugo mesto za našo ekipo, kar je dobro, kajne,” je dejal Zana, ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Pena prevzel vodstvo

Pena je prevzel vodstvo, vendar je imel težave z menjalnikom, saj ni mogel prestaviti v višjo prestavo. Kljub temu je obdržal prednost do cilja in se veselil velike zmage. Italijani so se medtem ujeli in se v zaključnem sprintu borili za drugo mesto. Zana je s 17-sekundnim zaostankom osvojil drugo mesto in šest sekund bonusa. Tretji je bil Ulissi, četrti pa Aleotti.

“Zelo sem vesel zmage, to je moj prvi uspeh v Evropi. Imel sem dobre noge, ekipa mi je dala priložnost. Res sem bil vesel. Na prvem spustu sem padel, ne vem, kaj se je zgodilo s kolesom,” je bil presrečen 23-letni Pena po svoji prvi zmagi v poklicnem kolesarstvu.

“Tudi jaz sem padel na prvem spustu in ne vem, kaj se je zgodilo s kolesom. Imel sem samo manjši zobnik, vendar sem moral nadaljevati do cilja. Ko sem videl, da je Zana padel, sem mislil, da se bom moral ustaviti, vendar mi je direktor ekipe rekel, naj nadaljujem proti zmagi. Videl sem ga, kako je padel v istem ovinku kot jaz, vendar je bil na srečo v redu,” je dodal Pena.

Najboljši Slovenec na dirki je bil Matej Mohorič, ki je končal na šestem mestu. Po nevarnem spustu je uspel nadoknaditi zaostanek in ciljno črto prečkal 36 sekund za zmagovalcem etape.

vir Foto: Tour of Slovenia TwitterPortal24