Joc Pečečnik: strah nas je, da nas bo ubila lastna vlada

ByA.K.

12. januarja, 2023 ,

Joc Pečečnik: strah nas je, da nas bo ubila lastna vlada

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je nastopil čas za končanje “logike trdega socializma“, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu. V SBC-ju se po njegovih besedah zavedajo, da je v politiki težko sprejemati nepriljubljene odločitve, “a mora biti dober politik sposoben sprejemati tudi manj priljubljene ukrepe“.

Dialog vlade z gospodarstvom je zadovoljiv, vendar je iz končnih vladnih ukrepov včasih videti, kot da ga sploh ne bi bilo, menijo v SBC-ju. Njihov cilj pa ni delovanje proti vladi, a od nje pričakujejo posluh in dobre ukrepe, ne pa populističnih rešitev.

“Člani SBC-ja se z vsako vlado pogovarjamo na isti način. Cilj nam ni konflikt, temveč dolgoročna blaginja v Sloveniji. Prispevati želimo dobre predloge, ki bodo zastavljeni za obdobje, daljše od mandata ene vlade,” je poudaril.

Podjetniki pogosto dobijo vtis, da je uspešno poslovanje nekaj, česar se morajo sramovati, in da jih država dojema kot “molzne krave“, je dejal Pečečnik. “Resnica pa je, da bodo samo dobra in uspešna podjetja ustvarila bogato državo, ki bo lahko ljudem omogočila dober javni servis,” je dejal.

Pri tem je poudaril razmere v javnem zdravstvu, ki so po ocenah SBC-ja nesprejemljive. “To, da starejši v kolonah čakajo na opredelitev pri zdravniku, je nedvomno nesprejemljivo,” je poudaril Pečečnik. Prepričan je, da glavni razlog za težave ne more biti pomanjkanje denarja, temveč slaba organizacija.

Protesti javnosti so posledica nerazumevanja pojma javno zdravstvo

Član upravnega odbora SBC in direktor Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je težave označil kot “logično posledico tega, da se v 30 letih nihče ni lotil zdravstvene reforme“. Proteste javnosti razume kot posledico nerazumevanja pojma javno zdravstvo.

“To v nobeni od razvitih držav ni sestavljeno le iz ustanov, ki so v javni lasti,” je poudaril in dodal, da bi morala reforma zdravstvenega sistema zato temeljiti na mešanem sistemu, v katerem bi povezali izvajalce zdravstvenih storitev v državni oziroma lokalni lasti in zasebne izvajalce.

Joc Pečečnik o pogledih na kapitalizem

“Mi smo ponosni na to, da nam je uspelo razviti uspešna podjetja, in tega nikoli nismo skrivali. To je končni cilj vseh naših članov. Žal je še vedno mnogo članov iz kluba SBC v procesu do tega cilja, kjer se izredno delavni ljudje, ki so obremenjeni štiriindvajset ur na dan, trudijo in borijo z vse večjo povezano globalno konkurenco in so na slabo podjetniško okolje, ki ga čutimo, da ga pripravlja zdajšnja vlada, izredno občutljivi.

Ti ljudje živijo s skrbmi in krediti, ljudje, z eno samo željo, da se bodo podjetja nekoč razvila v velika uspešna podjetja in da bodo takšna podjetja imela večji prispevek do okolice in do države.

Vsi mi se zavedamo, da je pri tem procesu veliko rizika. Najmanjša napaka te lahko čez noč pahne na cesto in dve ključni komponenti sta na tej poti. To so dobro plačani in zadovoljni zaposleni in pa stabilno okolje, ki se v naši državi z vsako vlado popolnoma spreminja, s tokratno vlado pa se spreminja najbolj do zdaj. Nekoč so nas uničevale ali pa nam preprečevale uspeh vse mogoče krize, bivša država, zdaj pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada.”

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec se je osredinil na razmere v kmetijstvu in živilski industriji, ki so po njegovih besedah zahtevne tudi zaradi slabega odnosa države. “Nasprotovanje rabi mesa, ki temelji na ideoloških predpostavkah, in ne na dejanskih analizah, ne more prinesti koristi. Govoriti o tem, da slovenska živinoreja povzroča ogljični odtis, pa je plod popolnega neznanja,” je poudaril.

Direktor podjetja Soltec Miroslav Požar je posvaril pred posploševanjem zaradi peščice podjetnikov, ki z delavci ravnajo neprimerno. “Ne moremo preživeti brez zadovoljnih kupcev, teh pa ne more biti brez zadovoljnih zaposlenih. Očitki o vsesplošnem izkoriščanju delavcev so zato žaljivi,” je dejal.

Partner v Odvetniški družbi Sibinčič Križanec Novak Jan Sibinčič je vlado pozval k predvidljivi davčni politiki brez prehitrih sprememb ter k zmanjšanju obdavčitve kapitala in dela. “Sicer bodo tuja podjetja še naprej prepogosto izbirala druge države,” je dejal.

Kot so še poudarili člani kluba, bi moralo biti za razvito državo, ki je članica EU-ja in drugih mednarodnih organizacij, oteževanje podjetniškega okolja nedopustno. “Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada,” je dodal Pečečnik.

vir Foto: Zajem zaslona (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Pečečnik: Upam, da bo vlada začela razmišljati manj socialistično

Joc Pečečnik, poslovnež in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), je pred koncem leta, ob robu podelitve zlatega ključa SBC bivšemu predsedniku Borutu Pahorju ocenil, da bo leto 2023 “katastrofalno leto,” ki bo za podjetništvo prineslo zelo težke razmere… več tukaj.