Joe Biden odobril vojaško pomoč za Tajvan

V najnovejšem koraku ameriške zunanje politike je administracija predsednika Joeja Bidna odobrila vojaško premestitev na Tajvan v okviru Programa zunanjega vojaškega financiranja (FMF). Kljub temu, da se ta program običajno uporablja za suverene države, so ZDA odločile, da bo tudi Tajvan deležen te podpore. Novica je bila razkrita v obvestilu, poslanem kongresu, ki ga je pridobila agencija Reuters.

V skladu z obvestilom, ki so ga opazili novinarji agencije Reuters, je ameriški State Department nameraval dodeliti do 80 milijonov dolarjev sredstev FMF, da bi okrepil tajvanske obrambne zmogljivosti. Ta poteza je naletela na hvaležnost s strani tajvanskega obrambnega ministrstva, ki pa ni razkrilo podrobnosti o naravi te pomoči. Prav tako so izpostavili, da so ZDA že v preteklosti pomagale izboljšati bojne sposobnosti otoka, skladno z veljavnimi politikami in zakoni.

Predstavnik republikanske stranke, Michael McCaul, ki je tudi predsednik Odbora za zunanje zadeve v Predstavniškem domu, je izrazil svoje zadovoljstvo nad odločitvijo administracije. V izjavi je poudaril: “To orožje ne bo samo okrepilo Tajvan, temveč bo tudi zaščitilo druge demokracije v regiji. Hkrati pa bo okrepilo ameriško odvračalno držo ter zagotovilo našo nacionalno varnost pred vedno bolj agresivno kitajsko komunistično partijo.”

Uradnik iz State Departmenta je potrdil obvestilo kongresu ter poudaril, da ta odločitev ne predstavlja nobene spremembe v politiki ZDA. Kljub temu pa se je Kitajska večkrat pritožila nad ameriško vojaško podporo Tajvanu. Kitajsko obrambno ministrstvo pa je pozvalo k prenehanju vseh oblik “vojaškega dogovarjanja” med ZDA in Tajvanom.

Združene države, ki so največji dobavitelj orožja Tajvanu, so nedavno napovedale tudi paket vojaške pomoči v vrednosti do 345 milijonov dolarjev. S tem se nadaljuje kompleksno razmerje med ZDA, Tajvanom in Kitajsko, ki ima širše posledice za stabilnost v regiji.

vir Foto: Pexels Portal24