Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, dejanski vladar Savdske Arabije, je odgovoril Joeju Bidnu. Ameriški predsednik je bin Salmana med petkovim srečanjem namreč soočil z umorom savdskega novinarja Jamala Khashoggija leta 2018.

Bin Salman, znan tudi kot MBS, je na srečanju na konzulatu kraljevine v Istanbulu zanikal odgovornost za umor Khasshoggija. Biden je dejal, da se na podlagi ocen ameriških obveščevalnih služb ne strinja z MBS.

MBS je v odgovoru na Bidnovo omembo Khashoggija navedel ameriško vojaško spolno in fizično zlorabo zapornikov v iraškem zaporu Abu Ghrajb in majski umor palestinsko-ameriške novinarke Shireen Abu Akleh. Abu Akleh je bila umorjena na okupiranem Zahodnem bregu.

Savdski državni minister za zunanje zadeve Adel al-Jubeir je v intervjuju za CNN znova izrazil obžalovanje za smrt novinarke.

“Raziskali smo, kaznovali smo in zagotovili bomo, da se to ne ponovi,” je Jubeir dejal po umoru Khashoggija. “To države počno. To so storile ZDA, ko je bila storjena napaka v Abu Ghraibu.”

Zapor Abu Ghraib

Zapor Abu GHraib je bil center ameriške vojske za ujete Iračane od začetka ameriške invazije na Irak leta 2003, pa vse do do zaprtja zapora leta 2006. Leta 2004 je v javnost pricurljala množica nazornih slik iz zapora. Slike prikazujejo mučenje in spolne odnose. To so bile zlorabe iraških ujetnikov s strani ameriškega vojaškega osebja. V povezavi s škandalom je bilo za zločine obsojenih enajst ameriških vojakov.

Abu Akleh

Priznana novinarka Al Jazeere Abu Akleh je bila smrtonosno ustreljena med izraelsko vojaško akcijo v okupiranem mestu Jenin na Zahodnem bregu. Abu Akleh je bila v arabskem svetu znano ime. Več desetletij je poročala o trpljenju Palestincev pod izraelsko okupacijo. Posnetki, ki jih je pridobil CNN in ki so podprti s pričevanjem osmih očividcev, avdioforenzično analitiko in mnenjem strokovnjaka za eksplozivna orožja kažejo, da je Abu Akleh v času umora nosila čelado in modri zaščitni jopič z oznako “Press”. Ustreljena je bila v ciljanem napadu izraelskih sil.

Biden je v petek na Zahodnem bregu dejal, da ZDA vztrajajo pri popolnem in preglednem poročilu o umoru novinarke. Smrt Abu Akleh je Biden, ko je stal ob strani predsednika palestinskih oblasti Mahmuda Abasa v Betlehemu, označil za ogromno izgubo.

“Upam, da bo njena zapuščina … navdihnila več mladih, da nadaljujejo njeno delo poročanja o resnici in pripovedovanju zgodb, ki so prepogosto spregledane. Združene države bodo še naprej vztrajale pri popolnem in preglednem poročanju o njeni smrti in bodo še naprej se zavzemajte za svobodo medijev povsod po svetu.”

Joe Biden

Palestinski uradniki in družina Abu Aklehove so kritizirali ameriško preiskavo in ZDA. Pozivajo jih, naj naredijo več, da bi Izrael odgovarjal za umor.

Na vrhu srečanja Biden-MBS tudi o Khashoggiju

V hitro pripravljenem govoru po dvostranskih pogovorih Bidna z MBS je Biden dejal, da je na začetku srečanja omenil umor Khashoggija.

“Kar zadeva umor Khashoggija, sem to izpostavil na vrhu sestanka in dal jasno vedeti, kaj sem si o tem mislil takrat in kaj si o tem mislim zdaj. Bil sem odkrit in neposreden. Svoje stališče sem izrazil kristalno jasno.”

Joe Biden

Vendar se zdi, da je razprava o človekovih pravicah zaostala za širšimi pogovori o energetski varnosti, regionalni stabilnosti, trgovini in naložbah. Ključni deli razprav naj bi bile tudi iranske jedrske ambicije in vojna v Jemnu.

“Tisti, ki so odgovorni za Khashoggijev umor, so bili preiskani in soočeni z zakonom ter plačujejo ceno za svoj zločin,” je dejal Jubeir na CNN o razpravi. “Pogovor je potekal v smislu uradne razprave.”

Višji predstavniki administracije so Bidnovo odločitev, da se osebno sreča z MBS, kljub ostremu nasprotovanju in kritikam, danes zagovarjali. Dejali so, da bi bil korak nazaj, če predsednik ne bi prišel v regijo. Prav tako bi bilo nazadovanje v odnosih, če ne bi bil pripravljen sesti in izpostaviti pomisleke glede človekovih pravic voditeljem po vsem svetu.

Biden je v Džedo prišel, da bi iskal rešitve za enega svojih največjih političnih problemov doma, to so vrtoglavo visoke cene plina. Diplomacija s Savdsko Arabijo na Bližnjem vzhodu pa velja za eno redkih poti, po katerih bi lahko cene plina znižal.

Predstavniki Bele hiše pravijo, da se predsednik danes ne bo vrnil v Washington z izrecnim ukazom za povečanje proizvodnje nafte. Pričakuje se, da bo do povečanja proizvodnje v okviru kartela OPEC+, ki je bilo določeno na avgustovskem srečanju, prišlo v prihodnjih mesecih.

Foto in vir: CNN