Zvezni sodnik v Tennesseeju je začasno bokiral direktive Bidnove administracije, ki transspolnim delavcem in študentom dovoljujejo uporabo stranišč in garderob ter se pridružijo športnim ekipam, ki ustrezajo njihovi spolni identiteti.

V petek je sodnik Charles Atchley Jr. iz vzhodnega okrožja Tennesseeja odločil, da bodo direktive administracije nekaterim državam onemogočile uveljavljanje lastnih zakonov o udeležbi transspolnih športnic v športu za dekleta in dostopu do stranišč.

Lani je koalicija 20 republikanskih generalnih tožilcev proti zvezni vladi vložila tožbo. Opozorili so, da so Bidnove direktive v nasprotju z njihovimi državnimi zakoni.

Sodnik Atchley se je s tem strinjal. V svoji odredbi je zapisal, da države “ne morejo nadaljevati z urejanjem zadev v skladu s svojimi državnimi zakoni, hkrati pa upoštevati navodila toženih strank.”

John O’Connor, generalni državni tožilec Oklahome, ki je eden od tožnikov, je v sobotni pisni izjavi dejal, da je Atchleyjeva odločitev “velika zmaga za ženski šport ter za zasebnost in varnost deklet in žensk v njihovih šolskih kopalnicah in garderobah.”

Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za izobraževanje in Komisija za enake možnosti zaposlovanja, ki so imenovani kot tožene stranke, na prošnje za komentar v soboto niso odgovorili. Omenjeni so pred tem zahtevali, da Atchley tožbo zvezne države zavrne. Sodnik je zahtevo v svoji petkovi odločitvi zavrnil.

Koalicija republikanskih zveznih držav je trdila, da so direktive Bidnove administracije sodbo vrhovnega sodišča ZDA iz leta 2020, ki je zaščito pred diskriminacijo razširila na transspolne delavce, neustrezno razširile.

Bostock proti okrožju Clayton

Vrhovno sodišče v zadevi Bostock proti okrožju Clayton je dejalo, da delodajalci ne morejo odpustiti delavcev zaradi njihove spolne identitete ali spolnosti. Sodniki so odločitev, ali sodba velja za kopalnice in garderobe, ločene po spolu, izrecno zavrnili.

Vrhovno sodišče v Bostocku je takrat odločilo, da se prepoved spolne diskriminacije na delovnem mestu v Zakonu o državljanskih pravicah iz leta 1964, čl. VII., razširi na pristranskost na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete.

Ministrstvo za izobraževanje je v svojih navodilih, izdanih lani, sklenilo, da primer Bostock velja tudi za šole, po členu IX., ki prepoveduje spolno pristranskost v izobraževalnih programih, ki jih financira zvezna država.

Ministrstvo je dejalo, da bi preprečitev transspolni srednješolki, da uporabljala stranišče za dekleta ali se preizkusila v ekipi navijačic za dekleta, kršila člen IX.

Atchley se je v petek z zveznimi državami strinjal. V svoji sodbi je zapisal, da je vrhovno sodišče v Bostocku izrecno zavrnilo odločitev, da kopalnice, garderobe in kodeksi oblačenja, ločeni po spolu, kršijo člen VII.

Foto: Reuters