Joe Biden v Kijev prispel z vlakom in popolni tajnosti

Biden je v Kijev prispel z vlakom in popolni tajnosti

Joe Biden, ameriški predsednik je v Kijev prispel z vlakom in sicer v popolni tajnosti. Vožnja od poljske meje do Kijeva je trajala približno eno uro. NYT obisk opisuje kot “demonstracijo odločenosti Bidnove administracije.”

Obisk je iz varnostnih razlogov potekal v popolni tajnosti, uradniki Bele hiše pa so več dni zanikali, da bi Biden nameraval prečkati ukrajinsko mejo.

Zelenski: Z Bidnom sem govoril o orožju dolgega dosega

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da se je z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom pogovarjal o dobavi orožja dolgega dosega Ukrajini in o novem paketu vojaške pomoči Ukrajini.

Najmočnejši zahodni voditelj v Kijevu od začetka vojne

Bidnov obisk Ukrajine bo za marsikoga presenečenje, saj je Bela hiša še minuli teden dejala, da ameriški predsednik med napovedanim obiskom na Poljskem ne namerava prečkati meje z Ukrajino.

Ameriški predsednik je najmočnejši zahodni voditelj, ki je od začetka ruske invazije obiskal Kijev. Čas obiska ni naključen, saj bo čez nekaj dni, natančneje 24. februarja, svet obeležil prvo obletnico vojne. Od začetka vojne so Kijev obiskali britanska premierja Boris Johnson in Rishi Sunak, francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz. Sploh prvi tam pa so bili takratni premier Slovenije Janez Janša, poljski premier Mateusz Morawiecki in češki premier Petr Fiala.

Sirene v Kijevu, ko je Biden hodil po ulici z Zelenskim

Ko je Joe Biden hodil po ulicah Kijeva, je po prestolnici odmeval zvok siren za zračni napad.

Varnostni ukrepi brez primere, del centra zaprt

Govorice o morebitnem prihodu Bidna so se po družbenih omrežjih razširile zjutraj. Na ulicah prestolnice veljajo varnostni ukrepi brez primere, del mestnega središča pa je zaprt za ves promet.

vir Foto: Twitter

Ne spreglejte…

Sprejete pomembne odločitve, to bo spremenilo Evropo

Ta konec tedna so bile sprejete pomembne odločitve, ki bodo spremenile Evropo.

Evropska unija za nabavo streliva, ki ga Ukrajina potrebuje za obrambo pred rusko agresijo, pripravlja nov postopek, je povedal vodja evropske diplomacije Josep Borrell… več tukaj.