Jonas Vingegaard, zmagovalec 16. etape Dirke po Španiji

Jonas Vingegaard iz ekipe Jumbo Visma je zmagovalec 16. etape kolesarske Dirke po Španiji, ki je bila odločena na zahtevnem zaključnem vzponu na Bejes. Primož Roglič, prav tako iz ekipe Jumbo Visma, je končal na osmem mestu z zaostankom ene minute in sekunde. Njegov soekipier Sepp Kuss, ki je etapo končal na desetem mestu, z zaostankom ene minute in pet sekund, ostaja v rdeči majici vodilnega. Američan ima pred Vingegaardom zdaj 29 sekund naskoka, medtem ko je Roglič nazadoval na tretje mesto z zaostankom 1 minute in 33 sekund.

Etapa je bila dolga 120 km in večinoma ravninska, do zadnjih petih kilometrov v razgibani Kantabriji. Kolesarje je na koncu čakal 4,8 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,8 odstotka z najzahtevnejšim delom v zadnjem kilometru in pol, kjer so bile klančine tudi do 18-odstotne.

Vingegaard je napadel na mokri cesti štiri kilometre pred ciljem in prednost je hitro naraščala. Ko je bila že večja od minute, je v zadnjem kilometru pospešil tudi Roglič in nekoliko omilil izgubo. Vmes je kazalo, da bo Vingegaard prevzel rdečo majico od Kussa, vendar se to na koncu ni zgodilo.

Drugo mesto je zasedel Novozelandec Finn Fisher-Black iz ekipe UAE Team Emirates, ki je zaostal 43 sekund, tretji pa je bil Nizozemec Wout Poels iz ekipe Bahrain Victorious, ki je zaostal 49 sekund.

Vingegaard je zmago posvetil svojemu nesrečnemu prijatelju Van Hooydoncku. “Sicer sem zadovoljen z zmago, toda danes zjutraj smo prejeli žalostno novico. Želel sem zmagati za najboljšega prijatelja. Na srečo glede njegovega stanja prihajajo boljše novice. Ekipa in jaz smo si tako nekoliko oddahnili. Upam, da si bo hitro opomogel,” je dejal 26-letni Danec po etapi.

V prihodnjih dneh sta na sporedu še dve gorski etapi, ki bosta najverjetneje odločili o končnem zmagovalcu letošnje Vuelte. Srednja etapa se bo končala na znamenitem Angliruju.

Foto: Sprint Cycling X

Portal24