Dosežen je dogovor med Srbijo in Kosovom

Dogovor med Srbijo in Kosovom je dosežen. Kosovo in Srbija sta se po 12-urnih pogovorih dogovorila o izvajanju sporazuma EU o normalizaciji odnosov, je sporočil vodja evropske diplomacije Josep Borrell. Borell je pogovore sicer označil za težke.

“Kosovo in Srbija sta se dogovorila o izvajanju aneksa k sporazumu o normalizaciji medsebojnih odnosov,” je po pogovorih srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premiera Albina Kurtija v Ohridu s predstavniki Evropske unije, povedal Borell. 

Dosežen je bil dogovor o oblikovanju ZSO. Občinam s srbsko večino bo ZSO omogočil večjo avtonomijo, je dejal Borrell. “Kosovo se je strinjalo, da začne takoj. In ko rečem takoj, mislim takoj. Pogajanja z Evropsko unijo, ki bi olajšala dialog o vzpostavitvi posebne ureditve in jamstev za zagotovitev ustrezne ravni samouprave za srbske skupnosti. na Kosovu,” je dejal Borrell. 

“Srbija beži od podpisa sporazuma” 

“Kosovo in Srbija sta se dogovorili o implementacijskem aneksu k sporazumu na poti k normalizaciji medsebojnih odnosov,” je dejal. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je bil dosežen nekakšen dogovor. Podpisal pa, da ni ničesar. 

“Danes naj bi se dogovorili o izvedbenem načrtu. Dosegli smo nek dogovor, s tem sem zadovoljen,” je dejal Vučić. Albin Kurti je na drugi strani dejal, da Srbija “beži od podpisa sporazuma”.

“Dosegli smo javno soglasje o aneksu, ki bo usmerjal izvajanje temeljnega sporazuma,” je dejal Kurti. Kurti je ob tem zatrdil, da druga stran, “tako kot na zadnjem srečanju v Bruslju 27. februarja, beži od podpisa.” EU išče mehanizem, s katerim bi bil status tega sporazuma pravno zavezujoč,” je dejal Kurti. 

“Gre za proces, ki je globok, resen in bo trajal” 

Vučić je dejal, da gre za proces, ki je globok, resen in bo trajal. Nocoj ni nič končano, ampak se šele začenja, je dejal Vučić. “Za nas je velikega pomena, da je oblikovanje Zajednice srbskih občin (ZSO) postavljeno kot prednostna obveznost v skladu s predhodno podpisanimi sporazumi v okviru dialoga,” je dejal. 

“Če Priština ne bo izpolnila ZSO, za Prištino ni napredka, če Srbija ni pripravljena narediti to in ono, za Srbijo ni napredka. To je novo in bo te dni vključeno v pogajalski okvir. EU bo ocenila, koliko je bilo narejenega z izvedbenim načrtom, ki ga bo zagotovo treba razširiti. Čeprav ne bi imel nič proti, če bi ostalo tako,” je dejal Vučić. 

“Brez medsebojnega priznavanja ni poti v Evropo”

“Od ponedeljka sprejemam člane poslanskih skupin v skupščini, pred nami je resno delo. Verjamem, da bo prištinska stran začela izpolnjevati ZSO,” je dejal. Če želi Srbija vztrajati na evropski poti, bo njen napredek ocenjevan tudi z vidika izvajanja, je sklenil Vučić. 

Poleg Vučića, Kurtija in Borella je na srečanju sodeloval tudi posebni predstavnik za dialog Miroslav Lajčák.

Pogovori so potekali pod okriljem Evropske unije in sicer, da bi se dogovorili o izvajanju sporazuma o odnosih med Srbijo in Kosovom, ki ga je predlagala EU. Sporazum močno podpirajo tudi Združene države Amerike, katerih posebni odposlanec za Zahodnega Balkana Gabriel Escobar je v pogovoru za RSE dejal, da “misli, da ni poti v Evropo, ne da bi se vse države medsebojno priznale”. 

vir Foto: Wikimedia