V Ženevi se začenja 50. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP). Srečanje bo potekalo od 13. junija do 8. julija 2022. Med temami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk in deklic, človekovimi pravicami in okoljem. Prav tako se bo Slovenija odzvala na zaskrbljujoče stanje človekovih pravic v posameznih državah.

Vsebinska vprašanja

Države se bodo na prihajajočem zasedanju osredotočile tako na vsebinska vprašanja kot na stanje človekovih pravic po posameznih državah, med njimi Afganistanu, Belorusiji, Sudanu, Zasedeno palestinsko ozemlje, Sirija, Burundij, Venezuela, Mjanmar in Eritreja. Pod drobnogledom bo tudi stanje človekovih pravic v Ukrajini po in med rusko invazijo. Visoka komisarka Organizacije Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet bo med drugim poročala o aktualnem stanju v mestu Mariupolj.

Junijsko zasedanje

Junijsko zasedanje osrednjega telesa OZN za človekove pravice običajno prinaša velik tematski poudarek na enakosti spolov, preprečevanju diskriminacije žensk in deklic ter odpravljanju nasilja nad ženskami in deklicami. Pred Svetom je tudi podaljšanje mandata neodvisnemu izvedencu za preprečevanje diskriminacije in nasilja na podlagi spolne usmerjenosti in identitete. V luči ruske invazije na Ukrajino bo skupina držav naslovila tudi izziv prehranske varnosti oziroma vpliva oboroženega konflikta na dobavo hrane tako v Evropi kot v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Slovenija

Slovenija bo v razpravah sodelovala skladno s svojimi stališči in stališči EU. Posebno pozornost bo namenjala enakosti spolov, opolnomočenju žensk in deklic ter naslavljanju otrokovih pravic in pravic starejših v različnih pobudah. Po laskoletni razglasitvi pravice do zdravega, čistega in trajnostnega okolja Slovenija pozdravlja prvi dialog z novim posebnim poročevalcem za človekove pravice in podnebne spremembe.

Jubilej

Tokratno zasedanje Sveta za človekove pravice je jubilejno, 50. po vrsti, kar bodo države obeležile s posebno razpravo 15. junija, na kateri bo v podporo delovanju tega telesa nastopila tudi Slovenija. Slovenski delegaciji se na zasedanju pridružuje tudi slovenski mladinski delegat pri OZN.

Slovenija ima v Svetu za človekove pravice status države opazovalke in kandidira za članstvo za obdobje 2026-2028.

Vir: MZZ RS

Foto: Freepik