Jugozahodnemu delu Islandije grozi morebiten izbruh vulkana

ByAna Koren

19. novembra, 2023
Islandija, vulkan Foto_Posnetek zaslonaIslandija, vulkan Foto_Posnetek zaslona

Jugozahodnemu delu Islandije grozi morebiten izbruh vulkana

Prebivalci jugozahodnega dela Islandije so napeti in živčno čakajo na morebiten izbruh vulkana, ki bi lahko njihova življenja zelo spremenil. Ribiško mesto Grindavik, dom 3400 prebivalcem, je bilo pred enim tednom evakuirano zaradi močnega podzemnega premikanja magme, ki je povzročilo na tisoče potresov. Ta potresna dejavnost je že poškodovala mesto, za seboj pa pustila razpoke, ki zdaj prečkajo Grindavik.

Islandska meteorološka služba poroča, da naj bi do izbruha prišlo ob 15-kilometrskem magmatskem tunelu, pri čemer je “glavna lokacija” severno od Grindavika, blizu gore Hagafell. Ta dolg magmatski rov se razteza pod Grindavikom in nato jugozahodno proti morju. Strokovnjaki menijo, da je magma približno 800 metrov pod površjem.

Na žalost se zahodni del Grindavika še naprej pogreza, in sicer za več kot en meter od prejšnjega petka, s hitrostjo približno 4 centimetra na dan. Morebiten izbruh bi lahko na lokalni infrastrukturi pustil veliko škodo. Sproščanje strupenih plinov, pa je privedlo do zaprtja priljubljenega geotermalnega letovišča Modra laguna, ene največjih turističnih znamenitosti Islandije, vsaj do konca novembra.

Islandci so navajeni vulkanske dejavnosti, saj živijo nad Srednjeatlantskim grebenom, kjer se evrazijska in severnoameriška plošča oddaljujeta druga od druge. Vendar pa takšne obsežne evakuacije, kot je ta v Grindaviku, niso bile potrebne v zadnjih 50 letih.

Prebivalci se morda soočajo s tedni čakanja, preden bodo lahko varno vrnili se domov. Oblasti so jim dovolile, da se za pet minut vrnejo domov, da vzamejo svoje dragocenosti in hišne ljubljenčke.

Matthew Roberts iz Islandske meteorološke službe je dejal: “Ne pričakujemo eksplozivnega izbruha, čeprav to ni nujno dobra stvar. Nizko intenziven izbruh bi lahko pomenil, da se lava tedne in tedne izliva iz niza razpok. Islandija se proti prihodu lave bori na različne načine, a narava vedno zmaga, če izbruh traja dovolj dolgo.”

Napetost in strah niso omejeni le na Grindavik, saj se vulkanska dejavnost pričakuje vzdolž celotnega polotoka Reykjanes. Strokovnjaki opozarjajo, da bi vulkanska nestabilnost lahko trajala desetletja. Danes zjutraj je polotok Reykjanes prizadel potres z magnitudo 3,7, od polnoči pa so severno od Grindavika zabeležili že 370 manjših potresov. Skupnost se mora pripraviti na morebiten izbruh in njegove posledice.

Vir

Foto: Zajem zaslona

Portal24