Juha pri kuhanju ne sme zavreti – vraža ali resnica?

ByAna Koren

27. februarja, 2023 ,

Juha pri kuhanju ne sme zavreti – vraža ali resnica?

Za kuhanje bistrih juh smo večkrat slišali nasvet, da juha med kuhanjem ne sme vreti. Toda ali je to vraža ali je v tem tudi kaj resnice?

Zakaj juha ne sme zavreti?

Recepti za bistre juhe pogosto po dodajanju mesa v lonec zahtevajo rahlo vrenje namesto močnega ognja. To pomeni, da boste rdeče meso kuhali več kot 3 ure, vendar za počasno in rahlo kuhanje obstaja dober razlog. Kuhanje bo emulgiralo topne beljakovine in raztopljeno maščobo v tekočino za kuhanje. Z rahlim kuhanje pa se izognete emulgiranju maščobe in tako ohranite juho bistro.

Segrevanje juhe na previsoko temperaturo lahko povzroči tudi izgubo hranilnih snovi, izgubo okusa, spremembo teksture in celo nevarnost prekuhanosti. Ko juha zavre, doseže temperaturo nad 100°C, kar je točka, ko se večina vitaminov in mineralov uniči ali izhlapi. Vrenje pa povzroči tudi izhlapevanje hlapnih arom, kar povzroči izgubo okusa.

Poleg tega lahko kuhanje povzroči, da se juha sesiri in spremeni njeno teksturo, še posebej, če vsebuje mleko ali smetano. Na koncu, ko juha zavre, je večja verjetnost, da se bo prijela na dno lonca, zažgala in končala v odtoku.

https://twitter.com/novo_mesto/status/1338050044470177792?s=20

Idealna temperatura kuhanja

Da bi se izognili vsem tem težavam jo kuhajte pri idealni temperaturi 80°C. Ta metoda vam omogoča, da ohranite hranilno vrednost, okus in teksturo vseh sestavin juhe.

Idealen čas kuhanja

Pomembno je vedeti, da se lahko čas kuhanja močno razlikuje glede na vrsto mesa ali sestavine, ki jih uporabljate. Vedno je najbolje slediti navodilom v receptu za določeno juho, ki jo pripravljate.

Pri goveji juhi ali juhi iz rdečega mesa je priporočeni čas kuhanja običajno okoli tri ure ali več, pri piščančji juhi pa je priporočeni čas kuhanja običajno okoli 90 minut do dve uri. Običajno je dovolj, da zelenjavne juhe kuhamo približno 40 minut… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Najboljše domače zdravilo: Piščančja juha z rezanci

Piščančja juha nas spremlja že dolgo, dolgo in že stoletja velja za ljudsko zdravilo za zdravljenje simptomov prehlada in z njim povezanih stanj. Ljudje jo uživajo že od udomačitve perutnine v jugovzhodni Aziji pred deset tisoč leti. Od takrat piščančjo juho uživajo različne kulture po svetu, pri čemer je vsaka dodala svoje edinstvene okuse in sestavine… več tukaj.