Julija Navalnaja Evropski parlament poziva k inovativnosti v boju proti Putinu

ByA.K.

28. februarja, 2024 , , , ,
Julija Navalnaya [Foto: Zajem zaslona]

Julija Navalnaja Evropski parlament poziva k inovativnosti v boju proti Putinu

Evropski parlament se sooča z novim izzivom v svojem prizadevanju za obrambo proti avtokratskim silam, kot je Vladimir Putin, je v sredo poudarila Julija Navalnaja. Njen apel k inovativnosti in prenehanju dolgočasnosti v pristopu k boju proti Putinu odmeva v političnih krogih po vsem svetu. Navalnaja, ki je spregovorila v Strasbourgu, je poslance opozorila, da tradicionalne metode – kot so resolucije in sankcije – ne zadenejo srca problema, saj Putin ne igra po pravilih morali in načel.

V ozadju njenega govora je tragična smrt njenega moža Alekseja Navalnega, ki je po letih preganjanja umrl v ruski kazenski koloniji. Aleksej, znan kot eden največjih Putinovih političnih nasprotnikov, je postal simbol boja za rusko demokracijo, njegova smrt pa je poglobila kritiko Putinovega režima na mednarodni ravni.

Evropska unija je odgovornost za smrt Navalnega neposredno pripisala Putinovemu režimu in od ruske invazije na Ukrajino naprej uvedla več paketov sankcij proti Rusiji. Vendar Julija Navalnaja trdi, da te sankcije niso dovolj. Po njenem mnenju bi se morala EU osredotočiti na bolj ciljno usmerjene preiskave, ki bi bile usmerjene proti Putinovim sodelavcem in podpornikom, ter s tem bolj neposredno zadeti jedro Putinove moči.

Putinov režim je sposoben ekstremnih dejanj

Navalnaja je poudarila pomen neomajnosti in zavrnitve pogajanj z Putinom. Opozorila je, da je njegov režim sposoben ekstremnih dejanj, kot je javni umor njenega moža. Kljub temu poziva k sodelovanju z ruskimi državljani, ki nasprotujejo Putinu, in opozarja na potencialno vlogo, ki jo lahko igrajo v boju proti avtokraciji.

V luči ruske invazije na Ukrajino in posledičnih geopolitičnih premikov, vključno z možno vrnitvijo Donalda Trumpa na ameriško predsedniško mesto, je Evropski parlament pod pritiskom, da okrepi svoje obrambne zmogljivosti in podporo Ukrajini. Julija Navalnaja je ob tem poudarila pomen nadaljevanja boja za demokracijo in svobodo, obljubila, da bo nadaljevala delo svojega moža in postala simbol upora proti Putinovemu režimu.

Avtokracija ne more trajati večno

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je izrazila podporo Navalnaji. Poudarila je, da upanje, ki ga predstavlja Aleksej, ostaja močno. Metsola je dodala, da avtokracija ne more trajati večno, saj se bo na koncu sesula pod težo lastne korupcije in želje ljudi po svobodi.

V tem času, ko Evropa in svet stojita na razpotju, se zdi, da je sporočilo Julije Navalnaje jasno: samo s pogumom, inovativnostjo in nepopustljivostjo se lahko zoperstavimo silam avtokracije in gradimo boljšo prihodnost.

Navalnaya je potrdila, da bo pogreb njenega moža v petek popoldne, in sicer v okrožju Maryino na jugovzhodu Moskve. Navalnaya je  poudarila, da ​​ni prepričana, ali bo pogreb potekal mirno ali ali bo prisotna ruska policija, ki bo pridržala pogrebce.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona