Jutranja snežna pošiljka povzročila kaos v prometu

ByA.K.

19. januarja, 2024 , , ,
Čiščenje ceste Foto: DARS X

Jutranja snežna pošiljka povzročila kaos v prometu

Slovenijo je prvič to zimo zajela obilna snežna pošiljka, ki je povzročila kaos v prometu, in sicer predvsem v jutranji prometni konici. Največ snega je padlo na Gorenjskem, kjer so izmerili od 20 do 35 centimetrov snega. Tudi v Zasavju in okolici Trojan je snežna odeja visoka, saj je tam zapadlo že 38 centimetrov snega. Tudi v nižinah snežna odeja ni skromna, saj se novozapadli sneg giblje okoli dvajsetih centimetrov, kar velja tudi za Ljubljano.

Razmere na cestah so postale kaotične, saj se je čez dan zgodilo več prometnih nesreč, vključno z zdrsi tovornjakov. Zaradi tega so bili zaprti številni odseki na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Okoli 8. ure je DARS, v sodelovanju s policijo, začel izločati tovorna vozila nad 7,5 tone, kar velja za vse avtoceste in hitre ceste. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone velja na več cestah, vključno z Novo mesto–Metlika, Soteska–Črmošnjice–Črnomelj, Jugorje pri Metliki, Štrekljevec–Ručetna vas in Velenje–Mislinja. Priklopnikom in polpriklopnikom pa je prepovedana vožnja na cesti Spodnja Idrija–Godovič.

Na terenu so aktivirane plužne in posipne službe, vendar se promet giblje počasneje. Zaradi močnih snežnih padavin na severovzhodu države so plužne skupine prisiljene v intenzivno delo, kar povzroča upočasnjen promet na štajerski avtocesti in zdrs tovornih vozil.

Zamude tudi v železniškem prometu

Snežne razmere povzročajo zamude tudi v železniškem prometu, saj je bila proga med Zidanim Mostom in Hrastnikom zaradi izjemnih vremenskih razmer začasno zaprta. Vlaki bodo še nekaj časa zamujali, saj se ekipe trudijo odstraniti ovire, ki so nastale zaradi vremenskih razmer.

Pristojni voznike pozivajo k dodatni previdnosti in skrbi za varnost v prometu. Pripravite svoja vozila, očistite stekla in svetlobno opremo ter poskrbite za ustrezno zimsko opremo. Prilagodite hitrost razmeram na cesti, še posebej ob megli, poledici, dežju in sneženju ter povečajte varnostno razdaljo med vožnjo. Zavod Reševalni pas pa voznike prosi za strpnost in poziva, naj ustvarjajo reševalni pas. Varnost v prometu je ključnega pomena v teh zahtevnih razmerah.

vir; Foto: DARS X; Portal24