Jutro: Zakaj moramo, ko se zbudimo, dobiti svež zrak?

ByAna Koren

18. marca, 2023
Kava, jutro [Foto: Pexels]

Jutro: Zakaj moramo, ko se zbudimo, dobiti svež zrak?

Obstaja veliko stvari, po katerih nestrpno posežemo, ko se zjutraj zbudimo. Na primer po telefonu, skodelici kave ali zobni ščetki, da nedolžnim mimoidočim prihranimo slab zadah. Vendar nevroznanstvenik dr. Andrew Huberman, ki je tudi profesor nevrobiologije in oftalmologije na Stanford School of Medicine, trdi, da bi morali vsako jutro na svež zrak. Pojasnil je tudi, zakaj.

Dr. Huberman je v svojem lastnem podcastu pojasnil pomembnost opazovanja sončne svetlobe, idealno brez sončnih očal, dve do deset minut po tem, ko se zbudite. Vsak človek, ki se zaveda zdravja, bi moral razviti to bistveno navado. Kot je pojasnil, ta jutranja navada sproži sproščanje dopamina oziroma hormona sreče. Dokazano spodbuja boljše razpoloženje, zmanjšuje tveganje za depresijo, izboljšuje koncentracijo, spodbuja pa tudi hujšanje.

Prav tako je dnevna svetloba ključnega pomena, saj sprošča stresni hormon kortizol. Ta deluje kot specifičen signal za prebujanje, spodbuja prebujanje in tudi poskrbi za sposobnost osredotočanja čez dan.

Številne doslej opravljene raziskave so potrdile, da jutranja izpostavljenost naravni svetlobi izboljša spanec ponoči in budnost podnevi. To sta tudi ključna vidika stabilnega duševnega zdravja. Podobno so raziskave pokazale, da je vitamin D, prek izpostavljenosti soncu, povezan s splošnim zmanjšanjem tveganja za depresijo.

Foto: Pexels Princesa.si

Ne spreglejte…

Pet preprostih sprememb, ki bodo takoj izboljšale vaše zdravje

Na naše zdravje vpliva veliko različnih dejavnikov. Od prehrane, uporabe družbenih omrežij, gibanja, pa vse do izogibanja nekaterim nezdravim navadam. To dokazujejo številne doslej opravljene raziskave. Kot poroča britanski Daily Mail, lahko le nekaj preprostih sprememb bistveno izboljša naše zdravje, tako psihično kot fizično.

Uživajte v hrani

Čeprav zdrava hrana na prvi pogled marsikomu daje vtis neokusne hrane, je po besedah ​​zdravnice Sarah Berry uživanje v tem, kar jeste, ključ do zdravja. Trdi, da je za mnoge od nas hrana veliko več, kot le način pridobivanja energije. Je del naše kulture in družinskega življenja, je velik del druženja in je pogosto tesno povezana z našimi čustvi… več tukaj.