Južna Koreja in Japonska kljub zgodovinskim sporom krepita odnose

Japonska [Pixabay]

Južna Koreja in Japonska kljub zgodovinskim sporom krepita odnose

Južna Koreja in Japonska kljub zgodovinskim sporom krepita odnose. Nerešena zgodovinska vprašanja Južne Koreje in Japonske pri poglobitvi sodelovanja v času mednarodne krize, ne smejo ovirati je v Seulu, kjer je sprejel japonskega kolega Fumija Kišido, dejal korejski predsednik Yoon Suk Yeol. ZDA so zavezanost voditeljev k poglobitvi sodelovanja pozdravile. Menijo, da se bodo tako bolje soočili z grožnjami iz Severne Koreje in konkurenco s Kitajsko.

Kishidin dvostranski obisk, prvi japonskega voditelja po 12 letih, je povratni obisk po Yoonovem obisku Tokia marca. V japonski prestolnici je dvojec poskušal zapreti poglavje zgodovinskih sporov. Ti spori so desetletja obvladovali odnose med državama.

“Sodelovanje in usklajevanje med Južno Korejo in Japonsko je ključnega pomena ne le za skupne interese obeh držav, ampak tudi za svetovni mir in blaginjo v času težkih mednarodnih razmer,” je na začetku srečanja dejal Yoon. 

Tristranski pogovori s Kitajsko

Povedal je, da nerešeni spori ne smejo onemogočati sodelovanja na drugih področjih in da si želi, da bi bili odnosi med državama boljši kot kdaj koli prej. Kishida je Yoona povabil na srečanje v formatu G7. Srečanje bo konec tega meseca na Japonskem. Povabil ga je tudi na tristranske pogovore z ZDA ob robu tega srečanja. 

Kishida bo že letos pozval k tristranskim pogovorom s Kitajsko so v petek poročali mediji Kjoda, ki se sklicujejo na več diplomatskih virov. 

“Imamo veliko priložnosti za sodelovanje, ko gre za soočanje z grožnjo Severne Koreje” in zagotavljanje svobodnega in odprtega Indo-Pacifika, je dejal predstavnik japonskega zunanjega ministrstva.

Poudarek srečanja obeh ameriških zaveznic naj bi bil na varnostnem sodelovanju glede jedrskih groženj Severne Koreje, s posebnim poudarkom na interesih ZDA v regiji, je povedal Shin-wha Lee, profesor mednarodnih odnosov v Seulu.

“Njune vojaške in gospodarske zmogljivosti so ključne za spodbujanje večstranskega regionalnega varnostnega sodelovanja, slabi odnosi med državama pa bi lahko ovirali tudi cilje ZDA,” je dejal.

Zgodovinske razlike

Zgodovinski spori med Južno Korejo in Japonsko bi lahko vrgli senco na izboljšanje vezi med voditeljema. 

Yoon se doma sooča s kritikami, ker je dal več, kot je dobil v svojih prizadevanjih za izboljšanje odnosov z Japonsko, vključno s predlogom, da južnokorejska podjetja – ne japonska, kot je razsodilo sodišče – odškodnine žrtvam vojne med japonsko kolonialno okupacijo od leta 1910 do 1945.

Južnokorejski uradniki so upali, da bo Kishida naredil nekaj v zameno in ponudil nekaj politične podpore. Nekaj analitikov pa je pričakovalo uradno opravičilo Tokia za zgodovinske krivice. Yoon je namignil, da ne misli, da bi morala biti Japonska še vedno “na kolenih” zaradi tega, kar se je zgodilo v preteklosti. 

Večina Južnih Korejcev meni, da se Japonska ni dovolj opravičila za grozodejstva med okupacijo, je dejal Lee. “Menijo, da bi moral premier Kishida med obiskom v Južni Koreji pokazati iskrenost, omeniti zgodovinska vprašanja in se opravičiti,” je dodal.

Japonska se počasi pomika k temu, je dejal Daniel Russell. Russell je nekdanji pomočnik državnega sekretarja ZDA za vzhodno Azijo in Pacifik. “Kishida pazi, da ne gre hitreje, kot dovoljuje domača politika,” je dodal.

vir Foto: Reuters