Južna Osetija razmišlja o pridružitvi k Rusiji

ByAna Koren

17. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

Južna Osetija razmišlja o pridružitvi k Rusiji

Južna Osetija, pokrajina, ki se je po vojni v letih 1991 in 1992 odcepila od Gruzije, trenutno razpravlja z moskovskimi oblastmi o možnosti, da bi postala del Ruske federacije. Informacija prihaja s strani vodje parlamenta Južne Osetije, ki ga je citirala ruska agencije RIA.

Rusija je Južno Osetijo skupaj z Abhazijo, še eno odcepljeno gruzijsko provinco, priznala kot neodvisni državi leta 2008, po tem ko so ruske sile v petdnevni vojni istega leta preprečile gruzijski poskus ponovne pridobitve nadzora nad območjem. Poleg Rusije so neodvisnost teh dveh regij priznale tudi Venezuela, Nikaragva, Nauru in Sirija. Mednarodna skupnost, zlasti Zahodne države, pa Rusijo obtožuje de facto aneksije teh dveh regij, ki skupaj predstavljajo okoli petino gruzijskega ozemlja. Gruzijska vlada še vedno izraža željo, da bi obe regiji ponovno postali del države.

Alan Alborov, predsednik južnoosetijskega parlamenta, je izjavil, da se o možnosti izvedbe referenduma o pridružitvi Rusiji razpravlja v tesnem sodelovanju z ruskimi oblastmi, ob upoštevanju dvostranskih odnosov in dogovorov med regijami. “Ko bomo skupaj z Rusko federacijo prišli na idejo o pridružitvi, bomo to tudi storili,” je dodal Alborov. Predsednik Južne Osetije, Alan Gaglojev, ki uživa podporo Moskve, je že lani izrazil upanje, da bo pokrajina uradno postala del Rusije.

Južna Osetija ima zaradi vojne v letih 1991 in 1992 in tesnih vezi s sosednjo rusko provinco Severno Osetijo, poseben status. Večina prebivalcev se etnično in jezikovno razlikuje od Gruzijcev, saj govori jezik, soroden perzijskemu. Skoraj vsi prebivalci so sprejeli ruske potne liste, uporabljajo ruski rubelj kot valuto, in njihovo gospodarstvo močno temelji na povezavah z Rusijo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels