Kaj bo pokazala revizija kadrovanja na Pošti Slovenije? Na svoji četrtkovi seji se bo nadzorni svet SDH-ja seznanil z ugotovitvami zunanje revizije imenovanja Tomaža Kokota za generalnega direktorja Pošte, poroča TV Slovenija.

SDH-ja se mora spopasti z dogajanjem na Pošti Slovenije. Lani aprila jo moral zapustiti Boris Novak, ki je Pošto vodil od 2012.

“Pošto Slovenije sem vodil v času tako levih kot desnih vlad, na koncu so me zamenjali tisti, ki sem jim politično pripadal. Moj mandat pa se je zaključil, ko se je tako odločil nekdo, ki pojem pravne države in korporativnega upravljanja razume drugače kakor jaz.”

Boris Novak

Bosta nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga morala zapustiti člana, ki ne izpolnjujeta pogojev za zasedbo tega položaja?

Odpoklic

Mandatno volilna komisija v Državnem zboru bo vladni predlog za odpoklic dveh članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Boža Emeršiča in Leona Cizlja, ker ne izpolnjujeta pogojev. Emeršič je postal direktor državne družbe 2TDK, zato je v konfliktu interesov, navaja RTV Slovenija. Cizelj pa, da ne izpolnjuje pogoja desetih let ustreznih delovnih izkušenj.

Cizelj pravi, da mu je v bran stopil Slovenski državni holding, a na izbiro uprave nima vpliva.

“Torej, Slovenski državni holding je bil na nek način proti moji zamenjavi, tudi s tem, da je obveščal in sporočal nadzornemu svetu, da gre za veliko gospodarsko družbo na posebni prelomnici zaradi akvizicije Intereurope, ampak seveda so politični, strankarski interesi prevladali. “

Leon Cizelj
Pošta

Nadzorni svet Pošte, ki ga vodi Ervin Renko, je po več poskusih in odstopih nadzornikov na položaj generalnega direktorja namesto Borisa Novaka nastavil Tomaža Kokota. Kokot je letos, kljub tem, da pogojev glede delovnih izkušenj ne izpolnjuje nastopil poln mandat.

Organi upravljanja Pošte so po navajanju RTV Slovenija preplavljeni s tožbami zaradi odpuščanj oziroma čistk in domnevnih pritiskov.

SDH

Slovenski državni holding je tik pred volitvami naročil revizijo postopkov imenovanja Kokota za generalnega direktorja Pošte. Prvi mož SDH-ja Janez Žlak pravi, da SDH nima pristojnosti imenovanja uprav posameznih podjetij, za to so pristojni nadzorni sveti družb.

“Njihova naloga, ena glavnih nalog, pa je imenovati kompetentno upravo. In v primeru, da do tega ne pride, potem SDH ukrepa.”

Janez Žlak

RTV Slovenija navaja še, da se stoli v državnih podjetjih majejo številnim SDS-ovim kadrom v državnih podjetjih. Ne la na Pošti ampak tudi v SDH, iz katerega lahko, po navajanju javnega medija, v prihodnjih dneh pričakujemo več odstopov.

By A.K.

Komentar: