Kaj je amniocenteza in kdaj jo je treba narediti?

ByAna Koren

22. marca, 2023

Kaj je amniocenteza in kdaj jo je treba narediti?

Amniocenteza je test, ki vam ga lahko ponudijo med nosečnostjo, da preverijo ali ima morda vaš otrok genetsko ali kromosomsko motnjo. Postopek vključuje odvzem in testiranje majhnega vzorca celic iz amnijske tekočine, ki obdaja otroka v maternici.

Glede na to, da prinaša določena tveganja, tega testa ne ponudijo vsem nosečnicam. Opravijo ga le tistim, pri katerih obstaja večje tveganje za zanositev otroka z določeno boleznijo. Razlogi so lahko naslednji:

  • predporodni presejalni test, ki nakazuje, da bi se dojenček morda lahko rodil z boleznijo, kot je Downov sindrom, Edwardsov sindrom ali Patauov sindrom
  • prejšnja nosečnost, na katero je vplivala genetska bolezen
  • družinska anamneza genetskih bolezni, kot so anemija srpastih celic, beta talasemija, cistična fibroza ali mišična distrofija.

Amniocentezo običajno opravijo med 15. in 20. tednom nosečnosti. Po potrebi jo lahko naredite tudi kasneje. Lahko se izvaja pred 15. tednom nosečnosti, vendar je v tem primeru povečano tveganje za zaplete in se ji običajno izognejo.

Preiskava se izvaja z dolgo, tanko iglo, ki se zabode skozi trebušno steno in se izvaja pod nadzorom UZG. Sam pregled običajno traja približno 10 minut. Večina pacientk ga opisuje kot neprijetnega, a ne bolečega.

Princesa.si Foto: Pexels