Kaj je kakav v prahu in kako ga razlikovati od instant kakava?

Kakav v prahu je nesladkan čokoladni izdelek, ki daje sladicam in pijačam globok čokoladni okus. Plod kakavovca je razmeroma velik strok, ki je užiten cel in poln dragocenih semen. V stroku je od 20 do 70 semen, ki so ovita v aromatično belo pulpo, ki se uporablja tudi v pridelavi, vendar so semena najpomembnejša.

Semena so rjava, velikosti mandljev, iz njih pridobivajo kakav v prahu in kakavovo maslo. Vsako seme vsebuje do 50 odstotkov maščobe, iz katere je narejeno kakavovo maslo.

Kakavov prah nastane tako, da se med predelavo odstrani maščoba ali kakavovo maslo iz zrn kakavovega drevesa, preostale trdne snovi pa se posušijo in zmeljejo v izdelek. Slednji se prodaja kot kakav v prahu. Neobdelan je grenak in kisel.

Kakav v prahu je manjkajoča sestavina v beli čokoladi

Čokolada je kombinacija kakavovih delcev in kakavovega masla, pomešana s sladkorjem in obliko emulgatorja, kot je lecitin, ki drži sestavine skupaj. Vsebuje predvsem kakavove snovi in ​​le približno 10 do 15 odstotkov kakavovega masla. Čokolada ga vsebuje približno 50 odstotkov ali več.

Kakav v prahu je manjkajoča sestavina v tako imenovani beli čokoladi, ki je narejena s kombinacijo kakavovega masla in sladkorja (ter emulgatorja), vendar brez dejanskih kakavovih delcev. 

Kakav v prahu ni isto kot instant kakav, ki se v kombinaciji z vročo vodo ali mlekom takoj spremeni v skodelico sladkega, toplega napitka. Instant kakav vsebuje kakav, sladkor, dehidrirano mleko in druge sestavine in se ne uporablja za pripravo sladic in peko tort.

Prav tako ne poskušajte pripraviti skodelice vroče čokolade tako, da preprosto dodate vročo vodo v nesladkan kakav v prahu.

Vrste

Dve osnovni vrsti kakava v prahu sta naravni in tisti, predelan po tako imenovani nizozemski metodi. Naravni kakav v prahu, proizveden po postopku Broma, ohranja svojo naravno pH vrednost, ki je kisla, ima intenzivnejši okus in svetlejšo, rdečkasto rjavo barvo.

Nizozemska metoda vključuje namakanje kakavovih zrn v alkalni raztopini in proizvede temnejši, rjav kakav v prahu s kemično nevtralnim pH, kar povzroči blažji okus.

Pri pripravi torte je pomembna vrsta kakava, ki ga uporabljate, saj je lahko kislost edina stvar, ki aktivira vzhajanje testa v receptu.

Zaradi svoje kislosti se naravni kakav v receptih pogosto kombinira s sodo bikarbono, ki nevtralizira kislost in ustvarja ogljikov dioksid, ki pomaga pri vzhajanju tort.

Shranjevanje

Kakav v prahu lahko v nepredušni posodi na hladnem, temnem in suhem mestu hranite dve leti. Kupljen v pločevinki s tesno prilegajočim se pokrovom, lahko ostane v originalni embalaži. Kakavovega prahu ne shranjujte v hladilniku ali zamrzovalniku, saj vlaga vpliva na teksturo in lahko povzroči kvarjenje.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Torta tenerina ali vlažna čokoladna torta

Torta tenerina  je tradicionalna sladica iz mesta Ferrara. Vlažna čokoladna torta vsebuje malo sestavin in je brez kvasa, zaradi česar ostane nizka in vlažna, kot pove že ime: v ferrarskem narečju so jo imenovali tudi “Torta Taclenta” , kar pomeni “lepljiva torta”. Je preprosta za pripravo z zagotovljenim uspehom. Če želite torto malce dvigniti jo postrezite ob nežni maskarpone kremi… več tukaj.