Kaj je okra? Nasveti za nakup in kuhanje okre.

ByAna Koren

20. novembra, 2022
Kaj je okra? Nasveti za nakup in kuhanje okre.

Kaj je okra? Okra je grmičasta cvetoča rastlina, katere stroke lahko kuhamo, kisamo, uživamo surove ali uporabimo v solatah. Okro najpogosteje uporabljamo v juhah in enolončnicah, stroki pa vsebujejo sluz, ki pri segrevanju deluje kot naravni zgoščevalec. Trgatev začne v začetku junija in traja do začetka oktobra, lahko tudi do prve zmrzali.

Živo zelene stroke skuhamo cele ali narezane. Njihova priprava je povsem enostavna in jih lahko pripravimo na nešteto načinov. Njen okus je blag in edinstven, vendar ga včasih primerjajo z okusom jajčevca ali stročjega fižola.

Sluz, ki jo sprošča, je zaželena pri pripravi juh, enolončnic in enolončnic, količino sluzi pa lahko zmanjšamo s hitro pripravo na močnem ognju. S počasnim kuhanjem se zmehča, če jo ocvremo in zapečemo postane hrustljava.

Nakup in priprava

Pri nakupu izberite čim krajše stroke, če jih najdete sveže, jim najprej z nožem odstranite vrh in del s pecljem. Pred uporabo je treba okro oprati in razrezati ter po vsakem pranju posušiti. Lahko jo narežemo na kolobarje, po dolgem ali diagonalno, lahko pa jo pustimo kar celo.

Če želite zmanjšati količino sluzi, ki jo oddaja, nekateri kuharji predlagajo, da jo pred kuhanjem na kratko namočite v kisu in nato temeljito osušite s krpo ali papirnato brisačo. Kuhanje na zelo visoki temperaturi bo občutno zmanjšalo količino sluzi, tako pripravljeno okro lahko dodatno uporabite v različnih receptih.

Posušena okra se običajno prodaja nanizana v verižici in jo je zato treba najprej namočiti, za uporabo je pripravljena, ko se poveča njena prostornina.

Kuhanje z okro

Okra se odlično poda k različnim vrstam mesa, pogosto jo pripravljamo in uživamo samostojno. Na ameriškem jugu velja za del tradicionalne kuhinje in je nepogrešljiv del jedi gumbo, katerega ime pravzaprav izvira iz kreolske besede za okra.

Okra je tudi ime za bližnjevzhodno enolončnico, pripravljeno iz jagnjetine, okre in paradižnika. V Bosni in Hercegovini je nepogrešljiv del tradicionalne juhe iz okre, ki jo pripravljajo iz piščančjega mesa, zelenjave in seveda okre.

Juha z okro

Juha z okro je ena izmed klasik bosanske kuhinje. Osnovne sestavine so piščanec, okra in korenje. To je gosta juha, bogate teksture, je lahkega, nežnega okusa in je resnično edinstvena jed. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli eno uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili tri porcije juhe.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 250 g piščanca
  • 3 korenčke manj
  • 20 g okre
  • peteršilj
  • koren zelene
  • 30 g moke
  • 40 g masla
  • 1 rumenjak
  • 50 g sladke smetane ali mlečne smetane
  • sol
  • poper
  • Lovorjev list
Postopek priprave:

Okro dajte kuhat za približno 20 minut. Odcedite in odstavite.

Piščančje meso narežite in dajte v lonec z vodo. Dodajte narezano korenje, peteršilj, zeleno in lovorov list ter vse skupaj posolite. Kuhajte na majhnem ognju.

V drug lonec dajte maslo, dodajte moko in jo popražite ter zalijte z juho. Dodajte okro in kuhajte približno 15 minut. Začinite po okusu.

Na koncu penasto vmešajte rumenjake in sladko smetano. Mešanico med mešanjem počasi dodajajte v juho. Juho na koncu poskusite in po potrebi dodajte začimbe. 

Dober tek!

Foto; Depositephotos