Kaj je Panettone, tradicionalni italijanski božični kruh?

ByA.K.

25. decembra, 2022

Kaj je Panettone, tradicionalni italijanski božični kruh?

Panettone je tradicionalni italijanski sladek kruh, ki ga pogosto uživamo med prazniki. Večina se strinja, da izvira iz Milana, vemo pa, da so že stari Rimljani pekli podoben kruh, podoben medenemu. Panettone je narejen iz mehkega, puhastega testa, ki je polnjeno z različnimi sladkimi sestavinami, kot so kandirani citrusi, rozine in oreščki.

Testo nato spečemo v visoko, valjasto obliko, ki mu daje edinstven kupolast videz. Pogosto ga postrežemo ob skodelici kave ali čaja in je priljubljeno darilo v prazničnem času. Danes ga najdemo v številnih delikatesah in pekarnah, poleg okusa pa je panettone znan po svoji dekorativni embalaži in predstavitvi. 

Legende o izvoru

O izvoru panettona kroži več legend. Ena od legend pravi, da je nastala, ko se je plemič Ughetto della Atellani zaljubil v revno pekovo hčer Adalgiso. Ughettova družina poroke ni odobravala, a ker je bil zaljubljen, se je Ughetto zaposlil v pekarni, da bi pridobil naklonjenost dekleta, v katerega se je zaljubil.

Za božič je spekel kruh, ki mu je dodal kandirano sadje. Njegov novi recept pa je takoj postal velika uspešnica in pek je z njegovo prodajo kmalu obogatel. Ko je Adalgisova družina pridobila bogastvo in si zagotovila boljši družbeni status, se je Ughetto končno smel poročiti z njo.

Druga legenda trdi, da je bila Ughetta, nuna, ki je na božični večer za druge sestre v samostanu večer pekla s sadjem polnjen kruh za druge sestre v samostanu.

V Lombardiji je običaj, da družinski patriarh na božični večer reže kruh in ga razdeli družinskim članom kot del obreda, s katerim si zagotovi srečo v prihajajočem letu. 

Po drugi legendi, naj bi milanski vojvoda Ludovico Sforza nekega leta tako nameraval praznovati božični večer s svojo družino, a se je kruh, namenjen temu praznovanju zasmodil.

Naloga priprave novega kruha je nato pripadla mlademu kuhinjskemu pomočniku Toniju. Lotil se je priprave navadnega kislega kruha, ki ga je obogatil z jajci in maslom, nato je dodal še rozine. Kneževi družini je bil ta sladek kruh tako všeč, da so ga poimenovali v čast kuharja Tonija.

Kljub različnim zgodbam in legendam ime panettone najverjetneje izhaja iz izraza pane di tono, kar pomeni slasten kruh.

Moderna doba

Do 19. stoletja je milanski božični kruh začel krožiti po preostali Italiji. Pellegrino Artusi je svoji knjigi iz leta 1891, prvi kuharski knjigi, ki je zbrala recepte združenega italijanskega naroda, dodal recept za panettone.

Z razvojem konkurence je cena panettona, ki so ga včasih jedli le bogati, padla in postal dovolj poceni, da si ga lahko za Božič privošči vsak. Ko so se Italijani izseljevali drugam po svetu, so s seboj prinesli panettone in zdaj ga lahko najdemo povsod.

Danes Italijani panettone raje kupijo, kot da bi ga pripravljali sami. Sodoben postopek priprave vključuje večdnevno vzhajanje testa, postopek ohlajanja pa pomeni, da štruco obesimo na glavo, da se kupola ne sesede. Vrhunski proizvajalci so spoštovani, njihov panettone pa je lahko precej drag. 

Ne glede na to, ali vam je všeč klasični okus s kandiranim sadjem ali sodobnejše različice s čokolado in drugimi sestavinami, se za vsakogar najde panettone. S svojo bogato zgodovino in tradicijo bo ta mehak, sladek kruh zagotovo prinesel veselje na vaša praznična druženja. Buon Natale!

Foto: Pexels