Kaj je pegavost listov borovnic in kako jo preprečiti

Pegavost listov borovnic je pogosta težava, s katero se srečujejo številni pridelovalci tega priljubljenega sadja. To bolezen povzročajo glive, predvsem iz rodu Exobasidium, ki povzročajo nastanek peg na listih, steblih in celo na plodovih borovnic. Pegavost se pogosto začne z majhnimi belimi ali svetlo zelenimi pegamu, ki s časom postanejo rdeče ali vijoličaste. Ko okužba napredujelahko povzroči deformacije listov, padec plodov in celo smrt rastlin.

Preprečevanje pegavosti listov borovnic je ključnega pomena za ohranjanje zdravja rastlin in zagotavljanje kakovostnega pridelka.

Tukaj so nekateri preventivni ukrepi, ki jih je treba upoštevati:

  1. Izberite odporne sorte: Nekatere sorte borovnic so bolj odporne na pegavost listov. Pri izbiri sadik za sajenje dajte prednost sortam, ki so manj občutljive na to bolezen.
  2. Pravilna lokacija in razmik: Borovnice posadite na dobro dreniranem tleh in zagotovite ustrezno razdaljo med rastlinami, da se zagotovi dobra cirkulacija zraka.
  3. Odstranjevanje okuženih rastlin: Redno pregledujte rastline in odstranite tiste, ki kažejo znake okužbe. To bo preprečilo širjenje bolezni na druge rastline.
  4. Redno obrezovanje: Obrezovanje rastlin pomaga izboljšati cirkulacijo zraka in svetlobe, kar zmanjšuje možnost za razvoj bolezni.
  5. Uporaba fungicidov: Uporaba fungicidov je lahko učinkovita pri preprečevanju pegavosti listov borovnic. Pomembno je upoštevati navodila proizvajalca in ne prekoračiti priporočenih odmerkov.
  6. Preventivna skrb: Redno odstranjevanje odpadlega listja in drugih ostankov rastlin izpod borovnic bo pomagalo zmanjšati možnost za razvoj bolezni.

Pegavost listov borovnic je resna bolezen, ki lahko močno vpliva na pridelavo in kakovost borovnic. Vendar lahko z upoštevanjem nekaterih ključnih preventivnih ukrepov, kot so izbira odpornih sort, pravilna lokacija in razmik, redno obrezovanje, uporaba fungicidov in preventivna skrb, lahko pridelovalci učinkovito preprečijo to bolezen in zagotovijo zdrav in kakovosten pridelek.

Foto: Pexels

Portal24