Kaj je “poke bowl” in zakaj to vsi jedo?

ByAna Koren

20. oktobra, 2022
Kaj je poke bowl in zakaj to vsi jedo?

Morda še niste poskusili popularne poke bowl, vendar je malo verjetno, da še niste slišali za trend, ki prihaja s Havajev. 

Poke v havajščini pomeni rezati ali prečno rezati na kose. Nanaša se na koščke surove, marinirane ribe, običajno tune, ki jih skupaj z zelenjavo in omakami položimo na riž.

Poke v havajščini pomeni rezati ali prečno rezati na kose. Nanaša se na koščke surove, marinirane ribe, običajno tune, ki jih skupaj z zelenjavo in omakami položimo na riž.

Poke postrežemo bodisi kot predjed bodisi kot glavno jed. Poke je ena najbolj priljubljenih jedi na Havajih, pred kakimi desetimi leti je poke postala izjemno priljubljena v Severni Ameriki in se počasi začela širiti po svetu.

Ribiška malica 

Poke je ena redkih lokalnih jedi, ki zajema vse tri stile havajske kuhinje. Sčasoma je poke postala tako priljubljena, da jo danes pogosto imenujejo havajski hamburger. Domneva se, da je sedanja oblika poke postala priljubljena okoli sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Vse je začelo z ribiči, ki so jedli koščke svojega ulova, začinjene kot prigrizek.

Tradicionalni havajski poke je sestavljen predvsem iz na kocke narezanih surovih rib, maui čebule, praženih, zdrobljenih in nasoljenih kukui orehov, kapesant, sezamovega olja in tradicionalnih začimb, kot sta havajska morska sol in lokalna vrsta morskih alg.

Sodobne havajske različice poke so pod močnim vplivom japonske in azijske kuhinje na splošno in vključujejo sestavine, kot so sojina omaka, furikake (mešanica posušenih rib, sezamovih semen in posušenih morskih alg), sesekljane posušene ali sveže čili paprike, ribje ikre in vasabi.

Tradicionalno se poke pripravlja iz rumenoplavutega tuna. Danes lahko vključuje tudi sušeno hobotnico, druge vrste surove tune, surovega lososa in različne vrste školjk.

Severnoameriška različica

Severnoameriške različice jedi poke lahko vključujejo ponzu omako (z limono prepojeno sojino omako), sojino omako, teriyaki, sriracha in majonezo ter avokado, gobe, hrustljavo čebulo, vloženo papriko jalapeño, cilantro, ananas, kumare, edamame in številne druge zelenjavne kombinacije.

Za razliko od tradicionalnega havajskega pokeja, kontinentalni stil poke jedi običajno ni vnaprej mariniran, ampak je pripravljen z omakami po vaši izbiri.

Tuna je še vedno najbolj priljubljena sestavina poke bowl. Vendar jo pogosto postrežejo z lososom, japonskim piščancem katsu ali surimijem, postalo pa je običajno tudi dodajanje kuhanega riža.

Tuna

Surova tuna je daleč najpomembnejša sestavina v skledi za poke in uporabiti morate svežo, lepo očiščeno in dobro obdelano tuno, primerno za sašimi. Kategorija sašimiju prijazne tune ni na noben način regulirana in vse, kar resnično potrebujete, je lep kos sveže tune.

Izberite tuno, ki ima razmeroma malo vezivnega tkiva, idealno pa je temno rdeče pusto meso, ki izvira iz ribjega hrbta. Z ostrim nožem ga najprej narežemo na trakove, nato pa na grižljaj velike kocke.

Čebula

Čebula je ena glavnih sestavin večine receptov za poke, a če niste previdni, lahko preglasi okus rib. Primerna bo vsaka malce slajša čebula, ki ne povzroči preveč solz. Zelo pomembno je tudi, kako jo narežete.

Kaj pa alge?

Havajske morske alge, imenovane lima, je težko najti, zato mnoge različice poke sploh ne vključujejo morskih alg ali alg.

Najboljše, kar lahko storite, je, da uporabite alge wakame, ki se uporabljajo v japonski miso juhi. Kupljene alge so posušene in jih je treba najprej za približno pet minut namočiti v vroči vodi, nato jih odcediti in drobno sesekljati.

Začimbe

Poke začinite z mešanico sojine omake, sezamovega olja, sezamovih semen (črnih in belih) in malo medu, da uravnovesite slanost sojine omake.

Če nameravate poke postreči z rižem, počakajte, da se vse sestavine premešajo do serviranja, nato pa pripravljeno skledo pustite stati nekaj minut. Imel bo veliko lažji okus in bolj raznoliko teksturo kot poket, ki je dolgo ležal v hladilniku.

https://www.youtube.com/watch?v=VFXCGLUfTbM

Recept za hiter Ahi tuna poke

Izjemno preprost tunin poke za hiter in osvežilen obrok, pripravljen v eni skledi. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli pol ure, iz navedenih količin sestavin boste dobili pet obrokov

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 2 žlici morskih alg wakame
  • 340 g surove tune, narezane na kocke
  • 85 g drobno sesekljane čebule
  • 1 mlada čebula, drobno sesekljana
  • 3 g sezamovih semen (črnih in belih)
  • 1 žlica + 1 čajna žlička sojine omake
  • 2 čajni žlički sezamovega olja
  • 1 čajna žlička medu
  • 1½ čajne žličke riževega kisa
  • sol
  • čili v prahu
  • riž
  • 400 g riža, kuhanega

Postopek priprave

Morske alge wakame dajte v majhno skledo, prelijte z vrelo vodo in pustite stati, dokler se ne navlažijo in zmehčajo, približno 5 minut. Odcedite in potlačite s papirnatimi brisačkami, nato grobo nasekljajte.

Dajte wakame v veliko skledo, nato dodajte na kocke narezano surovo tuno, čebulo, mlado čebulo, sezamovo seme, sojino omako, sezamovo olje, med, rižev kis in po želji čili v prahu.

Začinite z majhnim ščepcem soli in nežno premešajte, da se združi. Okusite in prilagodite okuse. Pustite 5 minut na sobni temperaturi, nato postrezite samostojno ali na vrhu kuhanega riža.

Dober tek!

Foto: iStock