Kaj je riž in kaj se zgodi z našim telesom, če ga jemo vsak dan?

ByAna Koren

16. aprila, 2023

Kaj je riž in kaj se zgodi z našim telesom, če ga jemo vsak dan?

Riž je žitna rastlina iz družine žitaric, znanstveno znana kot Oryza sativa ali Oryza glaberrima. Je ena najpomembnejših živilskih rastlin na svetu in se široko uporablja v hrani za ljudi po vsem svetu, še posebej v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki.

Zaradi svoje visoke vsebnosti ogljikovih hidratov, nizke vsebnosti maščob in nizke vsebnosti beljakovin je zelo priljubljena jed. Obstaja več različnih sort riža, ki se uporabljajo po obliki, barvi, okusu in teksturi. Nekatere pogoste vrste riža vključujejo dolgozrnati, kratkozrnati, basmati, jasminov in divji riž.

Vključen je v mnoge jedi, kot so rižote, kariji, juhe, enolončnice, sušiji in mnoge druge jedi. Prav tako se lahko uporablja za pripravo prilog, solat, sladic in drugih jedi. Je sestavni del številnih kulinaričnih kultur po vsem svetu.

Kaj se zgodi, če riž jemo vsak dan?

Če vsak dan kot svojo glavno prehrano uživate riž, lahko svojemu telesu potencialno precej škodite.

Tu je nekaj možnih učinkov, ki jih lahko imate vsakodnevno prehrano z rižem:

Pomanjkanje hranil: Riž je sicer dober vir ogljikovih hidratov, vendar je relativno pomanjkljiv glede drugih hranil, kot so beljakovine, vlaknine, zdrave maščobe, vitamini in minerali. Dolgotrajna prehrana samo z rižem lahko vodi do pomanjkanja teh pomembnih hranil. Slednje lahko povzroči slabo prehransko stanje, zmanjša imunske funkcije, slabše okrevanje po poškodbah in drugih zdravstvenih težavah… več na Princesa.si.

Foto: Pexels