Šalotka – kaj je in v katerih jedeh je najboljša

ByAna Koren

14. maja, 2023

Šalotka – kaj je in v katerih jedeh je najboljša

Šalotka je botanična sorta čebule. Videti je kot majhna čebula in z dobrim razlogom je šalotka ena od sort čebule in je del iste družine kot česen, mlada čebula, por in drobnjak. Drobnjak je blažji in slajši od čebule, ni pa tako blag kot por ali tako močan kot česen.

Poznali so ga že stari Grki, verjetno pa izvira iz srednje in jugovzhodne Azije. Danes se uporablja v kuhinjah po vsem svetu, še vedno pa je močno povezana s klasično francosko kuhinjo, katere pomembna sestavina je.

Kaj pravzaprav je drobnjak

Drobnjak ni le majhna čebula, je popolnoma ločen sorodnik čebule, ki raste v podzemnih grozdih, kot česen, pri čemer je vsaka čebulica obdana s tanko lupino bakrene barve. Drobnjak lahko sadimo vse leto in je zelo odporen na visoke in nizke temperature ter zlahka prenese temperature do -10 °C, zato ga gojimo kot prezimno zeleno čebulo. 

Je pogosta sestavina quichejev, juh in slanih pit

Ne zahteva posebne priprave in se obravnava enako kot čebula ali česen. Drobnjak lahko dodajamo številnim živilom, običajno pa ga nasekljamo in podušimo na maslu ter dodajamo različnim jedem.

Ena klasična uporaba vključuje rezanje na kocke in mešanje s kisom, ki se nato postreže s surovimi ostrigami. Je tudi ključna sestavina različnih francoskih omak, pogosta sestavina quichejev, juh, slanih pit, pa tudi dodatek k pečenemu mesu.

Za razliko od čebule se pri šalotki običajno ne solzijo oči, ko jo narežete, in jo lahko uporabite v številnih jedeh, kjer želite dodati okus čebule, ki ni preveč oster in močan. V majhnih količinah lahko čebulo in šalotko uporabljamo izmenično, vendar zamenjava šalotke s čebulo v receptih, ki zahtevajo večje količine čebule, ne bo prinesla enakih rezultatov. 

Z dušenjem in cvrtjem se sladka

Šalotka je redkokdaj zvezda obroka in je večinoma igralec v ozadju, ki zaokrožuje okuse. Uporabite jo lahko povsod, kjer želite mehkejši, manj izrazit okus čebule in se odlično obnese v omakah, juhah, vloženih ali ocvrtih.

Glede na to, da je blažja od čebule ali česna, se šalotka pogosto uporablja surova, predvsem v solatah. Pri počasnem dušenju ali praženju se počasi topi in postane sladka.

Drobnjak je medtem odličen dodatek k gobam, stročjemu fižolu, blitvi in ​​grahu, lahko pa ga preprosto dodate v ponev, ko pečete steak.

Shranjujte jo lahko mesece

Šalotko običajno najdemo na tržnicah od poznega poletja do konca zime. Tako kot pri čebuli izberite šalotko, ki je čvrsta in težka glede na svojo velikost. Izogibajte se šalotki z mehkimi deli ali tisti, ki je vzklila.

Šalotko hranite na hladnem, suhem in temnem mestu v mrežasti vrečki ali košari. Pazite na vlago, ki lahko povzroči plesen na čebulicah. Če je šalotka pravilno shranjena, se lahko obdrži več mesecev, zlasti če je kupljena sveža, kmalu po žetvi.

Vir Foto: Pixabay

Ne spreglejte…

Klasika francoske kuhinje: slastna čebulna juha

Juha je klasika francoske kuhinje, glavna sestavina je čebula. Najprej je treba juho skuhati, nato pa na kratko zapeči v pečici. Postrezite s hrustljavo zapečeno bageto, posuto s sirom. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli eno ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije… več tukaj.