Kaj je starševska izgorelost, kako se spopasti z njo?

Foto: Freepik

Kaj je starševska izgorelost, kako se spopasti z njo?

Starševska izgorelost je pojav, ki postaja vse bolj prepoznan in raziskovan. Pojem se nanaša na stanje ekstremne utrujenosti, čustvene izčrpanosti in zmanjšane osebne učinkovitosti, ki lahko prizadene starše, ko se dolgo časa spopadajo z visokimi zahtevami starševstva brez ustreznega opora ali virov. Razumevanje tega stanja, njegovih vzrokov, simptomov in strategij za obvladovanje je ključnega pomena za dobrobit staršev in posledično za zdrav razvoj njihovih otrok.

Kaj je starševska izgorelost?

Starševska izgorelost je posebna oblika izgorelosti, ki se specifično nanaša na izkušnje staršev. To stanje je opredeljeno kot intenzivno psihofizično in čustveno izčrpanost, ki izhaja iz kumulativnih učinkov dolgotrajnega stresa povezanega s starševskimi obveznostmi. Zanj je značilno občutno zmanjšanje motivacije, občutek neučinkovitosti in pogosto tudi distanciranje od lastnih otrok. V psihologiji je to stanje proučevano predvsem kot rezultat neskladja med zahtevami in pričakovanji starševstva ter razpoložljivimi višinami in kakovostjo podpore.

Kdo je v nevarnosti za starševsko izgorelost?

Starševska izgorelost ne izbira. Prizadene lahko kogarkoli, vendar so nekateri starši bolj dovzetni za njeno nastanek. Tveganje je večje pri starših, ki:

 • Skrbijo za otroke z intenzivnimi posebnimi potrebami, kot so kronične bolezni, težave v vedenju ali duševne motnje.
 • So samohranilci ali se soočajo s pomanjkanjem socialne ali čustvene podpore.
 • Doživljajo visoko raven stresa na delovnem mestu ali finančne težave.
 • Ne uspejo vzpostaviti ravnovesja med delom, osebnim življenjem in starševskimi dolžnostmi.
 • Imajo perfekcionistične težnje ali nerealistična pričakovanja glede starševstva.

Razumevanje tega, kdo je v nevarnosti, je ključnega pomena za zgodnje prepoznavanje problema in preprečevanje njegovih dolgoročnih učinkov.

Znaki in simptomi starševske izgorelosti

Prepoznavanje znakov in simptomov starševske izgorelosti je prvi korak k njegovemu obvladovanju. Ti lahko vključujejo:

 • Čustveno izčrpanost: občutek, da ste nenehno psihično in čustveno izpraznjeni.
 • Oddaljevanje: povečana čustvena oddaljenost od vaših otrok, ki se lahko kaže kot izguba empatije, potrpežljivosti ali zanimanja za njihove dejavnosti.
 • Občutek neučinkovitosti: stalni občutek, da niste dovolj dobri starši ali da ne morete izpolniti pričakovanj, ki jih imate do sebe ali jih imajo drugi do vas.
 • Fizični simptomi: kronična utrujenost, motnje spanja, glavoboli, mišična napetost in drugi somatski simptomi.
 • Čustvena nestabilnost: razdražljivost, nihanje razpoloženja ali depresivne težnje.

Zgodnje prepoznavanje teh znakov omogoča hitrejši začetek intervencij za zmanjšanje stresa in izboljšanje duševnega zdravja.

Kako se spopasti s starševsko izgorelostjo

Spopadanje s starševsko izgorelostjo zahteva celostni pristop, ki naslavlja tako individualne kot strukturne dejavnike, ki prispevajo k stresu. Nekateri koraki, ki jih lahko starši sprejmejo, vključujejo:

 • Izboljšanje podpornega omrežja: Vključitev v skupine za podporo, iskanje pomoči prijateljev in družine ali sodelovanje s strokovnjaki, kot so terapevti ali svetovalci.
 • Nastavitev realističnih pričakovanj: Pomembno je razumeti, da noben starš ni popoln. Priznavanje lastnih omejitev in postavljanje realističnih ciljev lahko zmanjša pritisk.
 • Upravljanje časa in obveznosti: Organizacija časa, postavljanje prioritet in po potrebi zavrnitev dodatnih obveznosti lahko pomaga zmanjšati občutek preobremenjenosti.
 • Samopomoč in skrb zase: Redna telesna vadba, uravnotežena prehrana, zadostna količina spanca in čas zase so ključni za vzdrževanje fizičnega in psihičnega zdravja.
 • Iskanje strokovne pomoči: Ko samopomoč in spremembe življenjskega sloga niso dovolj, je morda čas, da poiščete pomoč pri psihologu ali drugem zdravstvenem delavcu.

Starševska izgorelost je resničen in pogosto spregledan problem, ki zahteva pozornost in skrb. Z ustrezno podporo in strategijami je mogoče obvladovati stres, povezan s starševstvom, in izboljšati kakovost življenja celotne družine.

Portal24; Foto: Freepik